O, ce veste minunata pentru cafegii. Nu cafeaua ne ridica tensiunea, ci unele bauturi acidulate. Totul a pornit de la numarul mare al hipertensivilor din SUA. Ce au ei comun? Consumul exagerat de carbogazoase.
E un lucru stiut de oricine. Cafeaua este un excitant si provoaca cresterea tensiunii. Totusi doctorul Wolfgang Winkelmayer de la Spitalul din Boston se plaseaza pe o pozitie originala. El a studiat efectul cafeinei din cafea si din diferite bauturi carbogazoase asupra tensiunii in cazul femeilor si a ajuns la concluzii bune pentru cafegii si descurajante pentru amatorii de carbogazoase. Nu cafeina provoaca hipertensiune, ci o alta substanta existenta in compozitia unor bauturi carbogazoase. Doctorul Wolfgang Winkelmayer le asigura pe doamne ca pot bea cafea fara nici o teama ca micul lor viciu ar avea repercusiuni asupra tensiunii. Peste 150.000 de femei au fost incluse in studiul doctorului american si li s-au observat obiceiurile alimentare.
CAFEGII
|
Dupa o ceasca de cafea, cei mai multi marturisesc ca nu se simt prea bine. Motivul: creste tensiunea, fapt dovedit si de masuratori. In schimb, la cafegii de cursa lunga nu se inregistreaza acest fenomen. Explicatia este simpla. Potri-vit studiilor realizate pe esantioane mari, de-a lungul a peste cinci ani, sistemul cardiovascular pare sa se adapteze rapid - chiar in cateva zile - la consumul sistematic si in cantitati mari de cafea. Specialistii au stabilit ca la marii consumatori de cafea, efectele acestei bauturi se atenueaza treptat, pana la disparitie.
|