x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Carbogazoasele afecteaza inima

Carbogazoasele afecteaza inima

de Magda Marincovici    |    25 Noi 2005   •   00:00
Carbogazoasele afecteaza inima

O, ce veste minunata pentru cafegii. Nu cafeaua ne ridica tensiunea, ci unele bauturi acidulate. Totul a pornit de la numarul mare al hipertensivilor din SUA. Ce au ei comun? Consumul exagerat de carbogazoase.

E un lucru stiut de oricine. Cafeaua este un excitant si provoaca cresterea tensiunii. Totusi doctorul Wolfgang Winkelmayer de la Spitalul din Boston se plaseaza pe o pozitie originala. El a studiat efectul cafeinei din cafea si din diferite bauturi carbogazoase asupra tensiunii in cazul femeilor si a ajuns la concluzii bune pentru cafegii si descurajante pentru amatorii de carbogazoase. Nu cafeina provoaca hipertensiune, ci o alta substanta existenta in compozitia unor bauturi carbogazoase. Doctorul Wolfgang Winkelmayer le asigura pe doamne ca pot bea cafea fara nici o teama ca micul lor viciu ar avea repercusiuni asupra tensiunii. Peste 150.000 de femei au fost incluse in studiul doctorului american si li s-au observat obiceiurile alimentare.

STATISTICI. Doctorul Wolfgang Winkelmayer nu a descoperit nici o legatura intre consumul de cafea si hipertensiune. Mai mult, studiul este pe punctul de a aduce dovezi ca, dimpotriva, cafeaua ar avea un usor efect protector asupra inimii. "Este o veste buna pentru femeile carora cafeaua le este un amic fidel", precizeaza doctorul Wolfgang Winkelmayer.

Potrivit statisticilor oficiale, la ora actuala, in SUA sunt aproximativ 50 de milioane de cetateni hipertensivi, iar studiile aduc dovezi ca nu cafeaua este cauza, ci consumul exagerat de carbogazoase. De altfel, din aceasta categorie de americani se recruteaza majoritatea suferinzilor de hipertensiune. Astfel, o tanara care bea mai mult de patru pahare de bauturi acidulate prezinta un risc de hipertensiune mai mare cu 28%, comparativ cu femeile care se delecteaza cu o cantitate mai mica. Pericolul de hipertensiune creste la 44% in cazul persoanelor varstnice.

Rezultatele surprind, deoarece, in premiera, se pune in legatura directa unele ingrediente din compozitia acestor bauturi si riscul de hipertensiune. Misiunea cercetatorilor este insa de a izola acel element, care este responsabil de cresterea tensiunii. Deoarece studiul doctorului Wolfgang Winkelmayer sustine ca nu cafeina este substanta "vinovata" de necazul hipertensiunii.

CAFEGII
Dupa o ceasca de cafea, cei mai multi marturisesc ca nu se simt prea bine. Motivul: creste tensiunea, fapt dovedit si de masuratori. In schimb, la cafegii de cursa lunga nu se inregistreaza acest fenomen. Explicatia este simpla. Potri-vit studiilor realizate pe esantioane mari, de-a lungul a peste cinci ani, sistemul cardiovascular pare sa se adapteze rapid - chiar in cateva zile - la consumul sistematic si in cantitati mari de cafea. Specialistii au stabilit ca la marii consumatori de cafea, efectele acestei bauturi se atenueaza treptat, pana la disparitie.
×