x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Carbogazoasele ne lasa fara dinti

Carbogazoasele ne lasa fara dinti

18 Mar 2004   •   00:00

Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, bauturile carbogazoase afecteaza sanatatea dintilor. In opinia cercetatorilor britanici, cei mai vizati sunt adolescentii care sunt mari amatori de asemenea bauturi.

Studiul s-a axat pe factorii care contribuie la eroziunea dentara si a fost efectuat prin tinerea sub observatie aproape doi ani a 1.308 tineri peste 12 ani.

RISC. Cand "subiectii" au implinit 14 ani, cercetatorii au inceput sa colecteze informatiile. Astfel, coordonatorul studiului, doctorul Peter Rock de la Univesitatea Birmingham, sustine ca bauturile carbogazoase reprezinta de departe cel mai periculos factor de eroziune dentara. Adolescentii care beau in mod frecvent carbogazoase isi expun dantura unui risc de aproape trei ori mai mare de a urma tratamente stomatologice complicate, comparativ cu semenii lor care apeleaza rar la aceste lichide.

ACIDITATE. Insa acest studiu merge mai departe. Doctorul Rock este convins ca si sucul de fructe poate afecta dentitia, din cauza aciditatii. Desigur, daca eliminam din alimentatia copiilor bauturile carbogazoase si sucurile de fructe la cutie, trebuie sa umplem rapid acest gol cu ceva care sa nu le mai puna in pericol sanatatea dentara. Solutia o reprezinta fructele, care contin elemente nutritive valoroase pentru consolidarea danturii, iar procesul de masticatie faciliteaza diminuarea depunerilor din timpul zilei.

SUC DE FRUCTE. In sprijinul ipotezei doctorului britanic Peter Rock vin o serie de studii de ultima ora care arata ca obiceiul de a manca fructe proaspete pierde teren in favoarea sucului de fructe.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă