x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cardiacilor le place valsul

Cardiacilor le place valsul

21 Apr 2006   •   00:00

Printre persoanele care au depasit varsta de 50 de ani exista conceptia ca bolile de inima reprezinta o problema comuna si ca acestea nu pot fi tratate decat cu o medicatie stricta.

Printre persoanele care au depasit varsta de 50 de ani exista conceptia ca bolile de inima reprezinta o problema comuna si ca acestea nu pot fi tratate decat cu o medicatie stricta. O idee complet eronata, intrucat specialistii recomanda ca in cazul insuficientei cardiace, de exemplu, efectul pilulelor sa fie intarit cu ajutorul catorva exercitii fizice, cum ar fi pedalatul pe bicicleta de apartament, alergarea pe stepper sau un antrenament de aerobic. Ba chiar studii recente au aratat ca o forma mai distractiva si mai amuzanta de a combate afectiunile inimii este valsul.

Activitatea fizica moderata este unul dintre elementele esentiale pentru o inima sanatoasa. Insa problema cu exercitiile fizice recomandate de medici atat pentru prevenirea, cat si pentru ameliorarea unor afectiuni cardiace este ca pacientii le executa ca o obligatie si renunta de prea multe ori la antrenamente. Analizand aceasta situatie, doctorul Romualdo Belardinelli si colaboratorii sai de la Institutul Inimii din Ancona (Italia) au ajuns la concluzia ca trebuie gasita o alternativa originala pentru programul clasic de exercitii fizice pentru cardiaci. In urma unui studiu, ei au decis ca o activitate fizica ce aduce nenumarate beneficii bolnavilor de inima este valsul.

In cadrul studiului, cercetatorii italieni au selectat 110 barbati si femei cu varsta medie de 59 de ani, care sufereau cu totii de insuficienta cardiaca. 44 dintre acestia au trebuit sa urmeze timp de opt saptamani un program clasic de antrenament cuprinzand trei sedinte pe saptamana de bicicleta si stepper. Alti 44 au fost inscrisi la opt saptamani a cate trei sedinte saptamanale de vals. Iar ceilalti 22 de participanti la studiu nu au fost supusi nici unui fel de program de activitate fizica.

Rezultate. La finalul celor opt saptamani, dr. Belardinelli si colegii sai au observat ca starea pacientilor care au practicat valsul s-a ameliorat notabil, atat in ceea ce priveste sistemul cardiorespirator, cat si consumul de oxigen, comparativ cu cei care au urmat programul clasic de exercitii.

EFECTE. "Valsul este o metoda de imbunatatire a calitatii vietii pacientilor cu insuficienta cardiaca, fara nici un efect secundar. Acest tip de dans poate fi practicat fie ca alternativa la exercitiile fizice obisnuite, fie complementar acestora", a concluzionat dr. Romualdo Belardinelli. Pacientii nu vor renunta usor la vals, intrucat este o activitate placuta ce poate fi efectuata impreuna cu partenerul sau partenera si presupune o miscare constanta.

BENEFICII. Dansatorii de vals au cateva beneficii in plus fata de cardiacii care practica exercitii fizice clasice: imbunatatirea calitatii somnului, a starii de spirit si chiar o ameliorare a vietii sexuale.
×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului