x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Catina, arbustul care reduce la tacere cancerul

Catina, arbustul care reduce la tacere cancerul

24 Mar 2004   •   00:00

Catina (Hippophae rhamnoides) se cunoaste din cele mai vechi timpuri. Dar studiile moderne au marcat calitatiile exceptionale ale acestui arbust.

Fructele de catina constituie cea mai bogata sursa de vitamina A, E, de carotenoizi si flavonoizi. Ele contin si cantitati importante de vitamine C, B1, B2, K, si P, precum si microelemente, acizi grasi esentiali, fitosteroli. In uleiul de catina, seminte, frunze si scoarta au fost izolate numeroase elemente extrem de bune pentru prevenirea multor afectiuni.

Intern, uleiul de catina este recomandat in tratamentul unor afectiuni ca: ulcerul gastric si duodenal, diaree, urticarie, stari alergice, maladii neuroendocrine, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice, alcoolism, anemii, astenie si, in ultimul timp, ca remediu contra stresului. Proprietatile bactericide il recomanda in infectiile gastrointestinale si dermice. In ultimul timp, cercetarile au stabilit ca are efecte spectaculoase in oncologie (cancerul uterin, de prostata), geriatrie, iar clinic a fost demonstrata actiunea antiinflamatoare.

O serie de studii atesta efectul pozitiv al antioxidantilor din catina, ea fiind frecvent indicata ca tratament asociat in cazurile de Parkinson, de scadere a imunitatii. Astfel, ea contribuie la intarirea sistemului imunitar prin procesul de distrugere a radicalilor liberi si a substantelor toxice preluate din mediu.

Gratie continutului bogat in vitamine liposolubile, catina si produsele din catina contribuie la cresterea rezistentei sistemului osos, sunt utilizate in cazuri de hipertiroidism, in reducerea riscului de infarct miocardic. Fructele sunt materia prima pentru sucuri si gemuri, dar trebuie retinut ca aceste preparate nu sunt atat de bogate in vitamine ca fructul crud.

Principii active valoroase

In Grecia Antica, Dioscordi si Terophast recomandau catina in hrana cailor pentru sporirea masei musculare si a luciului pielii. De altfel, denumirea botanica de „hippophae" provine de la hippo - cal si phaos - a straluci. In cele patru carti ale farmacopeei chinezesti atribuite dinastiei Tang (907 e.n.), preparatele de catina sunt indicate pentru tratamentul bolilor de piele si ale tubului digestiv. In Romania, creste natural si se pare ca are un continut de principii active de exceptie, poate cel mai valoros din lume. De mentionat ca nicaieri in lume, soiurile de catina care cresc natural sau sunt ameliorate nu au o compozitie la nivelul celei care se gaseste in zonele subcarpacice ale tarii noastre.
Dr. STEFAN MARICA

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă catina