Directorul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a anunţat externarea pacientei cu simptome de infestare cu gripă porcină şi a celor doi copii ai săi.
Cei doi copii ai săi, băieţi, în vârstă de un an şi două luni şi trei ani şi jumătate, se simt bine, nu prezintă simptomele bolii, dar au fost recoltate probe pentru excluderea diagnosticului de gripă umană cu virus nou. Toţi trei vor rămâne sub supraveghere medicală la domiciul, neavând voie să părăsească locuinţa timp de şapte zile.
Streinu Cercel a declarat că femeia s-a prezentat la spital pentru că prezenta simptomele bolii. Ea le-a spus doctorilor că a fost răcită, îi curgea nasul, a avut febră, dar s-a gândit că este o răceală.
Pentru medici, alerta a fost febra mare şi faptul că venea dintr-o zonă în care au existat cazuri confirmate cu noul timp de virus gripal uman. Pacienta declarase pe proprie răspundere la sosirea pe aeroport că nu prezintă simptomele bolii
Managerul Institutului "Matei Balş" a precizat că medicii au recoltat probe atât de la ea, de la tatăl ei cât şi de la cei doi copii minori cu care a venit femeia.
Noul virus uman gripal uman AH1N1 prezintă o particularitate, respectiv se transmite la temperatură ridicată, deci, acum, vara, şi prezintă forme uşoare de boală, în aproape 60-70% din cazurile înregistrate până acum la nivel mondial pacienţii au făcut boala în formă uşoară, a mai declarat Adrian Streinu Cercel.
Profesorul Streinu Cercel a precizat că, în prezent, în lume, în acest sezon există în circulaţie peste 300 de virusuri. Din acest motiv, oamenii nu consideră un pericol iminent atunci când sunt răciţi ca să se prezinte la medic.
Din păcate, această gripă afectează mai ales tinerii, în special pentru că ei vin în contact cu mai multe persoane. O persoană care a fost infectată cu acest virus capătă imunitate pe viaţă. Este vorba de imunitate numai la acest virus, nu la celelalte.
Medicii fac apel la calm, dar în acelaşi timp recomandă persoanelor care au simptomele de boală, precum febră 38-39 de grade, tuse seacă, dureri musculare, alterarea stării de sănătate, să se spele pe mâini cu multă apă şi săpun, să strănute în batistă, să se reţină de la sărutat, îmbrăţişat şi dat mâna şi dacă nu au batistă să strănute în umăr.
Profesorul a declarat că săptămâna aceasta este una critică, pentru că este aşteptată apariţia cazurilor secundare până acum vorbind de cazuri de import. (Mediafax)
Primul caz certificat din România de gripă cu noul virus a fost identificat la o femeie din Bucureşti, revenită recent din SUA, în 23 mai, aceasta fiind internată la Institutul "Matei Balş" din Capitală.
Femeia, în vârstă de 30 de ani, este rezident american, în New York, a sosit în Bucureşti în data de 23 mai, însoţită de soţul său şi de cei doi copii ai familiei.
Toţi cei patru membrii ai familiei au fost internaţi la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti. Probele prelevate au fost trimise la laboratoarele din Londra pentru confirmare.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că Institutul Matei Balş este pregătit cu toate medicamentele necesare şi că nu există niciun motiv pentru luarea unor măsuri suplimentare în acest moment. "Nu este niciun motiv de îngrijorare. Sper să nu avem alte confirmări de infestare printre cei cu care femeia a intrat in contact", a mai declarat Ion Bazac.
Până în prezent, de la începutul monitorizării, în România au existat 66 de cazuri de suspiciune de infecţie cu virului gripei porcine.
Sistemul medical a fost pus în starea de alarmă epidemiologică, ceea ce presupune identificarea şi monitorizarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu acest prim caz de infecţie confirmat. În acest demers Ministerul Sănătăţii beneficiază de sprijinul celui de Interne.
Bazac: Acest nou de tip de virus gripal nu se tratează acasă
"Noul tip de gripă AH1N1 nu se tratează acasă, ca în cazul gripei sezoniere, ci bolnavul trebuie să meargă la cel mai apropiat spital de boli infecţioase", a declarat Ion Bazac care a precizat că prima măsură pentru evitarea bolii este igiena personală şi evitarea contacţilor.
Ministrul a declarat că, în cazul în care se va stabili formula noului tip de vaccin pentru gripa cu virus nou, România ar putea face 2,5 milioane de doze, dar, în prezent, nu a fost realizat vaccinul pentru că tulpina s-a modificat.
Bazac a spus că nu sunt motive de îngrijorare, dar că oamenii trebuie să respecte recomandările făcute permanent de specialişti. În prezent, autorităţile au intrat în acţiune.
"A fost sesizată Ambasada SUA pentru că femeia locuieşte în America şi, de asemenea, potrivit recomandărilor OMS, sunt verificate toate persoanele care au venit în contact cu aceasta, atât în America, pe durata zborului, cât şi la sosirea în ţară", a mai spus ministrul Sănătăţii. (Mediafax)
articol în curs de actualizare
Recomandări pentru populaţie
În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile se va proceda la:
● Izolarea la domiciliu
● Purtarea de mască care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu)
● Anunţarea imediată a medicului de familie
● În cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase)
Citește pe Antena3.ro