Atât de răspânditul ficat gras nealcoolic nu e normal să fie bagatelizat, fiindcă de la această boală pornesc o serie de afecţiuni grave ale ficatului, ajungându-se la hepatită cronică, ciroză şi chiar la cancer de ficat.
Partea rea este că ficatul gras nu dă nişte simptome clare, fiindcă o eventuală durere puternică l-ar trimite pe bolnav la doctor. Ficatul gras nealcoolic dă nişte rezultante precum în acel atât de comentat sindrom metabolic. Sindromul metabolic se manifestă prin lugubrul cvartret al morţii: diabet zaharat, hipertensiune, obezitate şi dislipidemii. În egală măsură, ficatul gras se manifestă prin diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute în sânge, colesterol rău mare şi colesterol bun mic. În tratamentul ficatului gras, prima etapă şi cea de bază este modificarea stilului de viaţă.Mâncarea trebuie să fie aşezată pe principii sănătoase şi bolnavul trebuie să facă mişcare, plimbări de cel puţin o jumătate de oră pe zi.
Regimul alimentar al bolnavilor de ficat gras nealcoolic trebuie să fie foarte bogat în legume şi fructe bogate în vitamine. Mâncarea trebuie să fie tot mai săracă în dulce concentrat. Trebuie eliminate carnea grasă de porc, de gâscă, de raţă,untul, dar şi smântâna. Sunt acceptate uleiurile de floarea-soarelui şi de măsline. Bolnavul de ficat gras nealcoolic trebuie să apeleze la suplimente nutritive cu vitamine. Dar sunt interzise suplimentele alimentare cu fier, căci fierul accentuează stresul oxidativ şi face să crească nivelul transaminazelor. Dacă aceste măsuri de tratament nu au condus la îmbunătăţirea stării ficatului se recurge şi la terapia cu medicamente.