Monturile, în termeni medicali Hallux valgus, sînt proeminenţe osoase apărute progresiv la baza degetelor mari de la picioare. Netratate, aceste devieri laterale ale degetelor mari devin ireversibile
Monturile, în termeni medicali Hallux valgus, sînt proeminenţe osoase apărute progresiv la baza degetelor mari de la picioare. Netratate, aceste devieri laterale ale degetelor mari devin ireversibile. Monturile strică forma piciorului, îl lăţesc, iar durerea deformează mersul. Încălţatul este aproape imposibil, o femeie cu monturi cu greu îşi va găsi o pereche de încălţăminte potrivită. De tocuri înalte sau pantofi cu vîrf ascuţit nici nu poate fi vorba! Viaţa sedentară, statul în picioare foarte mult timp, încălţămintea incomodă sînt factori care favorizează aceste devieri ale degetelor. De asemenea, factorii ereditari, unele anomalii înnăscute ale picioarelor, afecţiunile reumatismale, diabetul contribuie la apariţia monturilor. "În general, femeile sînt mai predispuse decît bărbaţii să facă monturi la picioare. Atunci cînd boala implică bărbatul, de obicei acesta are ori diabet, ori o boală congenitală. Monturile apar la femeile în jurul vîrstei de 30-40 de ani. Pe la 50-60 de ani se agravează, astfel încît femeile ajung la operaţie", arată prof. dr Ştefan Cristea, şeful Secţiei de Ortopedie de la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Pantelimon".
Intervenţii chirurgicale
Singura soluţie pentru a scăpa de monturi este intervenţia chirurgicală. Dar pînă la aceasta, monturile pot fi ţinute sub control cu ajutorul încălţămintei corecte, cu ajutorul susţinătoarelor plantare (aşa-numitele orteze), al gimnasticii – toate acestea sub supravegherea specialistului. "Dacă simptomatologia persistă în ciuda acestor corecţii, atunci trebuie să intervenim chirurgical. În cazul monturilor, pentru corectarea diformităţii există în jur de 200 de tipuri de intervenţii chirurgicale. Alegerea unei intervenţii chirurgicale se poate face numai prin analiză minuţioasă a piciorului pacientului: explorare radiografică, examinare clinică atentă, baropodometrie (analiza presiunilor plantare). După operaţie este recomandată încălţăminte adaptată noului picior. De asemenea, se face gimnastică pentru ca musculatura să se corecteze, să se refacă", spune prof. dr Ştefan Cristea. Intervenţiile chirurgicale pot viza părţile moi, atunci cînd musculatura este repusă în poziţie corectă. Dar există şi intervenţii pe structurile osoase, mergînd pînă la protezare sau la înlocuirea articulaţiei bolnave.
RECOMANDĂRI. Postura necorespunzătoare, încălţămintea foarte strîmtă, uneori cu un număr mai mic, contribuie la apariţia monturilor. Pentru a preveni aceste probleme, specialiştii ne sfătuiesc să nu purtăm o singură pereche de pantofi toată ziua. Ritmul agravării monturilor poate fi încetinit prin purtarea unor pantofi mai largi, moi, cu susţinătoare plantare şi separatoare interdigitale. Dacă avem o viaţă sedentară, atunci cînd stăm pe scaun ar fi bine să ne mişcăm degetele de la picioare, să facem gimnastică pentru a ne menţine muşchii în echilibru, ca şi cînd am vrea să apucăm cu degetele de la picioare un creion.