Mecanism biologic uimitor, inima funcționează fără oprire, 24 de ore pe zi, decenii la rând. Uneori, se întâmplă însă să obosească, să se uzeze. În astfel de cazuri, viața bolnavului mai poate fi salvată doar printr-un transplant de cord sau, dacă nu se găsește un donator, printr-o inimă artificială, scrie clicksanatate.ro.
În luna ianuarie a anului 2015, televiziunile și ziarele din țară relatau cea mai importantă știre a zilei: primul implant de inimă artificială din România s-a încheiat cu succes.
Aparatul care a fost montat pacientului a costat 90.000 de euro, iar costurile au fost suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mulți medici își exprimau speranța că, în viitor, va exista un program național, care să le asigure și altor pacienți cu insuficiență cardiacă șansa la o astfel de operație.
Când este necesară
Știm deja că pompa musculară a inimii este motorul sistemului circulator, care transportă oxigenul din sânge spre fiecare celulă din corp, prin artere. Tot ea colectează dioxidul de carbon și produșii de metabolism, pe care îi preia din vene și îi trimite spre plămâni, ficat și rinichi, pentru a fi eliminați din organism. S
ângele este pompat de inimă în corp prin 2 circuite interconectate. Sistemul pulmonar transportă sângele în plămâni, unde acesta se oxigenează și se întoarce la inimă. Activitatea de pompare care trimite sângele în corp este reglată de un nod specializat din inimă, nodul sinoatrial, care emite impulsurile electrice. Aceste semnale se răspândesc prin mușchiul cardiac, sub forma unei unde mari, determinând inima să se contracte în mod automat. Dar, odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unor boli, mușchiul inimii devine treptat mai puțin puternic.