x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ceaiuri care taie greaţa

Ceaiuri care taie greaţa

de Andrada Floria    |    27 Dec 2007   •   00:00
Ceaiuri care taie greaţa

Ceaiurile calmează tulburările digestive ce apar frecvent după avalanşa de sarmale, cărnaţi şi cozonac. Fitoterapeuţii recomandă remedii blănde care ajută digestia şi detoxifierea.

Ceaiurile calmează tulburările digestive ce apar frecvent după avalanşa de sarmale, cărnaţi şi cozonac. Fitoterapeuţii recomandă remedii blănde care ajută digestia şi detoxifierea.

Pentru stimularea secreţiilor digestive, activarea procesului de digestie şi extragerea principiilor active din alimente sunt recomandate ceaiurile de păpădie. Păpădia facilitează tranzitul intestinal, in plus are proprietatea de a reduce stratul de ţesut adipos, motiv solid pentru ca persoanele supraponderale şi obeze să facă o cură de ceai de păpădie. Asta inseamnă două-trei ceaiuri zilnic, in loc de apă. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu frunze, flori sau rădăcină de păpădie la o cană cu apă călduţă. Persoanele care suferă de gastrită hiperacidă sau de ulcer ar trebui să apeleze la o altă plantă după masa de Sărbători, deoarece păpădia poate agrava aceste boli prin proprietăţile sale. Anghinarea este la fel de eficientă ca şi păpădia şi este indicată in tulburările de tranzit asociate cu crize de ficat şi de vezică biliară. Ceaiul de anghinare se bea cu un sfert de oră inainte de masă.

COLITĂ. Persoanelor cu predispoziţie la colite, gastrite hipoacide sau inflamarea mucoasei gastrice li se recomandă infuziile din coada-şoricelului. Balonările pot fi prevenite cu ajutorul anasonului, feniculului sau coriandrului. Sunt plante care calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale. Combaterea balonărilor se face prin administrarea unei căni cu infuzie din seminţe de anason inainte de masă şi intre mese. Ceaiul din anason trebuie băut imediat după ce a fost preparat, altfel işi pierde proprietăţile.

Ceaiul verde are efect laxativ. Pentru prepararea infuziei avem nevoie de o linguriţă cu ceai verde la 250 ml de apă. Se bea inainte de masă şi poate fi indulcit cu miere.

andrada.floria@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă