x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cele 5 semne ale sarcinii

Cele 5 semne ale sarcinii

22 Mai 2007   •   00:00

Intărzierea menstruaţiei, săni dureroşi, somnolenţă, dureri de cap, greţuri… Sunt semnele care te anunţă că este posibil să fii insărcinată. Conf. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă", explică in continuare fiecare simptom al sarcinii.

Intărzierea menstruaţiei, săni dureroşi, somnolenţă, dureri de cap, greţuri… Sunt semnele care te anunţă că este posibil să fii insărcinată. Conf. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă", explică in continuare fiecare simptom al sarcinii.

"Amenoreea sau lipsa menstruaţiei este cel mai clar semn că poate fi o sarcină, chiar dacă celelalte simptome nu sunt prezente. Cu toate acestea, femeile trebuie să ştie că amenoreea poate fi cauzată de diverse afecţiuni: boli inflamatorii pelvine, cunoscute in popor ca anexite (75% dintre cazuri), fibrom uterin, tulburări hormonale din perimenopauză", precizează medicul primar ginecolog Daniel Popescu.

Uneori, deşi sarcina s-a instalat deja, este posibil ca menstruaţia să apară intr-un episod scurt.

SĂNI DUREROŞI

Durerea sănilor şi creşterea in greutate a acestora reprezintă un alt simptom pe care multe femei il experimentează la debutul sarcinii. Insă acest simptom poate apărea şi lunar, inaintea menstruaţiei. In cazul sarcinii, durerea dispare in timpul celui de-al doilea trimestru. Tensiunea la nivelul sănilor este provocată de creşterea cantităţii de hormoni secretaţi de glandele mamare. O dată cu umflarea sănilor se produc modificări şi la nivelul mameloanelor. Acestea cresc in volum, capătă o culoare mai inchisă, iar pe suprafaţa lor se formează uneori mici granuloame (tuberculii lui Montgomery). Aceste modificări mamare apar adesea foarte devreme de la instalarea sarcinii.

SOMNOLENŢĂ, GREŢURI…

Senzaţia de oboseală şi somnolenţa, care poate ajunge pănă la o nevoie acută de a dormi toată ziua, apar frecvent la debutul sarcinii. Somnolenţa este provocată de efectul sedativ al progesteronului. Greţurile apar de obicei după trei-patru săptămăni de la instalarea sarcinii. Acestea nu apar doar dimineaţa, ci şi pe parcursul zilei şi seara, uneori chiar şi noaptea. Statisticile arată că jumătate dintre femeile insărcinate au senzaţii de greaţă. Totodată, unele gravide mai pot manifesta creştere secreţiei de salivă şi modificarea gustului şi a mirosului. In unele cazuri, chiar gustul sau mirosul unui fel de măncare preferat poate declanşa greţurile.

Durerile de cap nu reprezintă un semn specific pentru sarcină. Cauzele durerilor de cap sunt numeroase. Insă dacă sunt asociate celorlalte semne ale sarcinii, durerile de cap sunt cauzate de schimbările hormonale petrecute in organismul femeii gravide.

TESTUL DE SARCINĂ.

Cel mai sigur mod pentru a afla dacă eşti insărcinată este efectuarea testului de sarcină după perioada in care ar trebui să apară menstruaţia. Indiferent dacă rezultatul testului de sarcină este pozitiv sau negativ, cel mai bine este să consulţi medicul ginecolog.

HORMONI.

Rezultatul testului de sarcină este determinat de prezenţa sau absenţa hormonilor specifici sarcinii in urină. Este indicat ca testul să se facă dimineaţa, pentru că prima urină conţine cea mai concentrată cantitate de hormoni care semnalează sarcina. Testul de sarcină este exact şi rareori se intămplă să dea rezultate false. Există totuşi cazuri in care testul de sarcină este negativ, iar după o perioadă apar semnele sigure ale sarcinii. Asta se intămplă cănd testul a fost efectuat prea devreme.

×
Subiecte în articol: sarcina sarcinii sănătatea femeii