x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cele mai noi aparate de imagistică medicală

Cele mai noi aparate de imagistică medicală

de Steluta Indrei    |    11 Iul 2011   •   21:00
Cele mai noi aparate de imagistică medicală

Imagini mai precise, mai rapide, mai putin iradiante... Acestea sunt performantele noilor tehnici imagistice medicale prezentate la recentul Congres European de Radiologie de la Viena. Peste 20.000 de radiologi s-au reunit cu ocazia acestui eveniment pentru a se pune la curent cu progresele aparatelor imagistice de ultima ge­neratie: ecografe ultraperformante, RMN-uri de mici dimensiuni, tomografe cu doze minime de radiatii.

Elastografia pentru explorarea sanului
Derivata din ecografia clasica, elastografia este o tehnica ultrasonografica utilizata pentru masurarea elasticitatii tesutului mamar. Aceasta noua metoda, disponibila si in centre me­dicale din tara noastra, permite diagnosticul diferential al tumorilor maligne (canceroase) fata de cele benigne (necanceroase). Tumorile benigne au o elasticitate normala, pe cand cele maligne sunt dure, rigide, infiltrand si intarind si tesuturile invecinate. Aparatul de elastografie obtine imagini ale tesuturilor cu ajutorul a doua tipuri de unde: ultrasunetele (utilizate si de ecografele clasice) si undele de forfecare (masoara si afiseaza in detaliu elasticitatea tesuturilor).

Imaginea elastografica este codi­ficata color sau in nuante de gri, in functie de aparatul utilizat. Tumorile maligne corespunzatoare tesuturilor dure sunt redate prin imaginile elastografice in albastru sau in nuante de gri inchis, in timp ce tesuturile moi, elastice sunt redate in rosu sau in nuante de gri deschis, luminos.
Cea mai noua aplicatie in domeniul elastografiei – obtinerea de imagini 3D – a fost prezentata la Congresul European de Radiologie de la Viena.

EOS, tomografia cu radiatii minime
Tomograful cu noul sistem EOS permite radiografierea scheletului uman din cap pana in picioare, din fata, din profil, din spate intr-o singu­ra expunere la doze minime de raze X. Imaginile care apar pe ecranul unui astfel de tomograf sunt impresionante: nu numai ca se poate vizualiza scheletul uman in ansamblu, dar sunt deta­liate formele corpului (de la degetele mainilor pana la cele de la picioare).
Bazat pe studiile in domeniul fizicii cuantice elaborate de Georges Charpak (laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1992), sistemul EOS radiografiaza pacientul in ansamblu si simultan din diverse unghiuri. Datorita dozelor infime de radiatii, acest echipament este ideal in pediatrie pentru diagnosticarea si evaluarea periodica a tulburarilor de crestere, deformarilor coloanei vertebrale, fracturilor si altor afectiuni ortopedice.

Monitorizarea acestor pro­bleme in cazul copiilor necesita repetarea investigatiilor imagistice, ceea ce inseamna de fiecare data expunerea la radiatii. Or, sistemul EOS emite de opt-zece ori mai putine raze X decat tomografia sau radio­grafia clasica. Un alt avantaj: investigatia poate fi efectuata in timp ce pacientul sta in picioare, ceea ce permite vizualizarea modului in care se prezinta afectiunea respectiva sub greutatea corpului.

La Congresul de la Viena a fost dezbatuta varianta sistemului EOS care ofera imagini 3D. Acestea sunt foarte utile mai ales din perspectiva chirurgului, care poate pregati cu multa acuratete interventiile chirurgicale pe coloana vertebrala sau pentru implantarea unor proteze cu ajutorul imaginilor tridimensionale.

Mini-RMN pentru sportivi
Este atat de mic, incat in interior incape doar mana, cotul sau genun­chiul. Mini-RMN-ul e cel mai mic aparat de imagistica medicala ale carui performante au fost demonstrate la Viena. Acest echipament este destinat patologiei sportive. Aparatura RMN de mici dimensiuni, mai putin costisitoare si mai accesibila decat cea clasica, prezinta avantajul de a elibera spita­lele si centrele medicale in favoarea unor afectiuni grave cum sunt accidentele vasculare cerebrale sau cancerele.
Mini-RMN-urile pot fi instalate in cadrul bazelor sportive si stadioanelor pentru investigarea 'la cald' a sportivilor accidentati. Investigatiile RMN (rezonanta magnetica nucleara) sunt in prezent indispensabile in diagnosticul afectiunilor muschilor, tendoanelor, ligamentelor. Or, acestea apar cel mai frecvent in cazul accidentarilor sportive.

Scanner pentru inima
Coroscannerul sau scannerul pentru investigarea inimii este cel mai nou aparat utilizat in cardiologie prezentat la Congresul de la Viena. Coroscannerul permite monitorizarea coronarelor pentru detectarea ingustarilor sau cheagurilor de pe arterele inimii in scopul prevenirii infarctului.
Aceasta investigatie este mai simpla decat coronarografia, care presupune injectarea unei substante de contrast in interiorul coronarelor. Intrebarea este daca ambele investigatii sunt la fel de eficiente, daca redau informatii identice.

Acesta este subiectul studiului francez Evascan, ale carui rezultate au fost facute publice la Congresul European de Radiologie. Potrivit autorului, profesorul Jean-Pierre Laissy, radiolog cardiovascular la Spitalul Bichat (Paris), in cazul persoanelor care prezinta factori de risc cardiovasculari, dar nu au suferit un infarct este recomandat coroscannerul pentru ca este o investigatie mai putin invaziva decat coronarografia, iar rezultatele sunt similare. In schimb, in cazul pacientilor care au suferit un infarct, coronarografia ramane investigatia de baza.

RMN rezervat urgentelor
De aceas­ta sansa beneficiaza de un an pacientii care ajung la Urgente la Spitalul Universitar din Lille. Rezultatele sunt elocvente... 'Am redus considerabil durata spitali­za­rilor mai ales in cazul persoanelor suspecte de accident vascular ce­rebral', a expli­cat in cadrul Congresului de la Viena doctorul Xavier Leclerc, neuroradiolog. 'Investigatia RMN se efec­tueaza imediat ce pacientul suspect de accident vascular cerebral ajunge la spital, iar diagnosticul este precizat rapid. Daca se stabi­leste ca pacientul a suferit un accident vascular cerebral, acesta are sansa de a incepe tratamentul in cel mai scurt timp, ceea ce este extrem de important in aceasta patologie pentru limitarea consecintelor bolii si recuperarea rapida. Pe de alta parte, in cazul in care RMN-ul arata ca pacientul nu este victima unui accident vascular cerebral, acesta nu mai este tinut inutil la spital'.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei