x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Celulele ucigaşe pârjolesc

Celulele ucigaşe pârjolesc

de Florin Condurateanu    |    15 Ian 2009   •   00:00

În cazul infecţiilor cu virusurile B şi C, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "M. Balş", a explicat că într-un anumit moment se stabileşte un pact de neagresiune între celulele ficatului şi virusurile care s-au cuibărit în ficat.



Infecţiile cu virusurile B şi C au o evoluţie lentă, în cazul virusului B de 15-20 de ani, în cazul virusului C de 20-30 de ani. Iată explicaţia modului de acţiune a virusurilor în ficat. După această pace şi convieţuire între virusuri şi celulele hepatice trec ani mulţi până se iscă un conflict deschis între ele. Celula ficatului cheamă la un anumit moment celulele ucigaşe din compoziţia sângelui pentru a pârjoli totul şi pentru a opri orice acţiune a virusurilor. Ca atare, limfocitele din sânge invadează ficatul şi începe bătălia cu virusurile. Pentru început, celulele ucigaşe din sânge întreabă celulele ficatului care sunt parazitate de virusuri şi care nu sunt infectate.

Urmează lovitura dată de limfocitele din sânge care distrug celulele infectate cu virusuri din ficat. Cadavrele acestor celule, lovite de celulele ucigaşe sangvine, trebuie înlocuite de celule hepatice noi. Dar în aceste bătălii, în urma luptei s-au eliberat şi virusuri care caută să infecteze de astă dată celulele noi de înlocuire apărute în ficat. Astfel că, în războiul de lungă durată de ani şi ani, virusurile încep să câştige şi ele bătălii. Celulele ucigaşe sosite din sânge nu lovesc numai în virusuri, ci  atacă şi vasele de sânge. La această miraculoasă legătură, interfaţă între sânge şi ficat, e momentul când pacienţii încep să simtă oboseala, căci ea este expresia conflictului interior dintre celulele ficatului şi virusuri. Se ştie că semnalele venite dinspre un ficat în suferinţă sunt o stare de oboseală şi balonări. Oboseala este exagerată faţă de volumul efortului pe care l-a prestat bolnavul. În acest moment, bolnavii trebuie să meargă la medic şi, prin puncţie, să se ia un fragment de ficat şi să i se facă biopsia sau metodele mai noi, neinvazive şi ele, alături de biopsie să arate nivelul de fibroză, de inflamare, de încărcare grasă a ficatului. În funcţie de starea ficatului porneşte un tratament vizând infecţia cu virusuri, hepatita cronică virală etc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă virusuri celulele