x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chelia, asociată cu hipertensiunea

Chelia, asociată cu hipertensiunea

11 Sep 2007   •   00:00

Există o legătură intre hipertensiunea arterială şi căderea părului? Răspunsul este afirmativ. O echipă de cercetători a publicat recent in revista Journal of Dermatology un studiu potrivit căruia bărbaţii cu chelie suferă frecvent de hipertensiune arterială.

Există o legătură intre hipertensiunea arterială şi căderea părului? Răspunsul este afirmativ. O echipă de cercetători a publicat recent in revista Journal of Dermatology un studiu potrivit căruia bărbaţii cu chelie suferă frecvent de hipertensiune arterială.

Dezechilibru hormonal

Alopecia androgenică sau pierderea părului din cauza unor dezechilibre hormonale este specifică bărbaţilor. Aceasta debutează in general după vărsta de 20 de ani, iar in apariţia ei este implicat un hormon sexual masculin.

Pierderea părului incepe din zona tămplelor, iar pe la 30-40 de ani se poate constata că fruntea s-a dezgolit de-a binelea. Chelia cuprinde treptat tot creştetul capului.

La 50 de ani, jumătate din bărbaţi rămăn doar cu o zonă in formă de potcoavă acoperită cu păr, la baza scalpului. Ei bine, la această vărstă se poate constata că bărbaţii cu chelie au deseori şi probleme cardiace. Or, cel mai frecvent semnal că inima are probleme este hipertensiunea arterială. Astfel, cercetătorii au stabilit că există o relaţie intre hipertensiune şi chelie.

Studiu

Pentru efectuarea studiului, cercetătorii au "recrutat" 250 de bărbaţi cu vărste cuprinse intre 35 şi 65 de ani. In urma investigaţiilor, autorii studiului au stabilit cine suferă de hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului), tabagism, alopecie androgenică.

In final, alopecia a fost corelată numai cu hipertensiunea arterială, nu şi cu celelalte probleme de sănătate intălnite in răndul participanţilor la studiu.

Autorii studiului le recomandă bărbaţilor care rămăn fără podoaba capilară să işi verifice tensiunea arterială. Este posibil ca mulţi dintre ei să descopere că sunt hipertensivi. Dacă in privinţa cheliei bărbaţii de 50 de ani nu mai pot face mare lucru, in schimb, descoperind hipertensiunea din vreme şi respectănd tratamentul toată viaţa, ei au şanse să evite un infarct sau un accident vascular cerebral.

HORMON. Pierderea progresivă a părului este rezultatul creşterii activităţii unei enzime de la nivelul scalpului. Enzima 5-alfa-reductază creşte sub acţiunea hormonului sexual masculin numit dihidrotestosteron. Intrucăt activitatea enzimei 5-alfa-reductază este de patru ori mai mare la bărbaţi decăt la femei, acest tip de alopecie este mult mai frecventă la bărbaţi. In prezent, cercetătorii au constatat că alopecia androgenică este ereditară.

TRANSPLANT DE PĂR. Cea mai eficientă metodă de acoperire a cheliei este transplantul de păr. Insă chiar şi această procedură performantă este rezervată numai persoanelor cu o suprafaţă mică de chelie. Micrografturile de păr sunt prelevate din zone ale scalpului cu păr şi transplantate in cele lipsite de păr. Procedura se repetă in funcţie de complexitatea cazului (intr-o şedinţă sunt implantate 500-1.000 de micrografturi), iar rezultatele sunt vizibile la două luni după intervenţie.

×
Subiecte în articol: sănătatea bărbatului