Dorinţa de confort ne transformă locuinţa intr-o cameră de gazare - avertizează cercetătorii de la Centrul de Chimie Analitică din Moscova.
Vinovate pentru poluarea din casă sunt substanţele chimice din mobilă, linoleum sau vopsele. Mobilierul din semifabricate din lemn (pal, placaj), linoleumul, vopselele, adezivii pentru tapet, spumele pentru izolare conţin substanţe din categoria fenolilor şi a formaldehidei. In concentraţie mare, aceste substanţe au efect cancerigen, neurotoxic, afectează rinichii şi ficatul. Oxidul de carbon, oxidul de azot, benzolul sau formaldehida emise de centrala termică irită mucoasa căilor respiratorii, favorizează pătrunderea alergenilor in organism şi acutizarea bolilor.
REACŢII ALERGICE. "Intălnim de foarte multe ori agravări ale afecţiunilor alergice după ce bolnavul a intrat in contact cu substanţe toxice din mobilier, din materialele de construcţie. La persoanele cu astm bronşic pot apărea crize de sufocare", afirmă medicul alergolog Marina Mokronosova. Expuse sunt şi persoanele cu afecţiuni respiratorii, compuşii fenolici din vopsele, mobilă avănd efecte iritante asupra plămănilor, bronhiilor sau nasului.