Autorităţile chineze desfăşoară o anchetă medicală după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, moartea a două persoane care au fost vaccinate împotriva gripei A H1N1, relatează revista Time, în ediţia electronică.
Potrivit ministerului, unul dintre cei doi morţi a fost profesor în provincia Hunan şi a decedat la câteva ore după vaccinare. Rezultatele preliminare ale unei autopsii, au aratătat că profesorul ar fi murit în urma unui atac de cord, în timp ce juca baschet. În legătură cu cea de a doua victimă, până în prezent nu a fost furnizat niciun detaliu. Ministerul Sănătăţii a început un program de imunizare împotriva virusului A H1N1 în septembrie, până în prezent fiind vaccinaţi 12 milioane de chinezi.
În paralel cu investigaţiile privind cea de a doua persoană moartă, oficiali chinezi din domeniul sănătăţii au dispus retragerea tuturor dozelor din lotul folosit pentru vaccinarea profesorului mort. În pofida faptului că vaccinul împotriva A H1N1 a fost testat şi prezentat ca sigur, nicio inoculare nu poate fi considerată 100 la sută sigură şi poate cauza efecte adverse, inclusiv decesul.
Guvernul chinez a cerut, în iunie, unui număr de 11 companii să dezvolte un vaccin împotriva gripei pandemice. Sinovac, cu sediul la Beijing, a reuşit să dezvolte primul vaccin împotriva A H1N1 aprobat din întreaga lume. Compania s-a grăbit să efectueze teste clinice şi a fost prima care a anunţat că o singură doză de vaccin, şi nu două, aşa cum credeau experţii că ar fi necesar, este suficientă pentru protecţie împotriva virusului H1N1. La începutul lui septembrie, China a devenit prima ţară care a demarat vaccinarea împotriva gripei pandemice.
Dar, la sfârşitul lui octombrie, 54 la sută dintre locuitorii ţării, conform unui studiu publicat de China Daily, afirmau că nu vor accepta să fie vaccinaţi din cauza unor temeri privind siguranţa vaccinului. Dintre cele 12 milioane vaccinate până în prezent, 1.235 de persoane afirmă că au prezentat efecte secundare, de la dureri de braţe, mâncărimi şi dureri de cap, până la şoc anafilactic şi scăderi bruşte de tensiune.
Mediafax