PULSUL MEDICINEI
Chirurgia, in general, scoate ceva din corpul omenesc. Indeparteaza o tumora, un tesut bolnav, intr-un caz insa chirurgia repara. Si asta se intampla in domeniul herniilor.
Doctor Victor Strambu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon" explica acest capitol ar herniilor considerate, alaturi de apendicite, "painea" medicilor rezidenti. Dar de fiecare data langa chirurgul tanar se afla si un chirurg cu experienta. Operatiile de hernie se fac fie cu "materialul clientului", fie se adauga plase de intarire, fie operatia se face laparoscopic, chiar atunci cand se monteaza acele plase care dubleaza portiunea de muschi care s-a rupt. Herniile apar intr-o zona sau un punct slabit: in peretele abdominal, inghinal, prin care ies pungi. In acest sac hernial, compus din peritoneu si tesuturi, intra fie intestin, fie epiplon. Herniile pot fi congenitale sau aparute ca urmare a unui efort. Nu este bine sa fie amanata prezentarea la chirurg, dat fiind ca singura solutie este tot cea chirurgicala. Asteptarea duce la marirea sacului hernial sau la complicatii cum ar fi incarcerarea in punga de hernie a intestinului sau chiar strangularea intestinului patruns in hernie, adica la gatul sacului hernial se produce o stransoare care duce la hernia strangulata cu ocluzie intestinala. Cand are loc strangularea herniei, intestinul e strans si se necrozeaza, adica tesuturile lui mor.
O alta complicatie se refera la faptul ca in sacul herniei strangulate se strange lichid care se infecteaza. Uneori, chirurgul repara tesuturile care au cedat fara ajutorul plaselor de intarire folosind cum se zice "materialul" clientului, adica se cos muschii care au cedat. Operatiile cu plasa vizeaza intarirea muschiului rupt prin aceasta dublura.
Citește pe Antena3.ro