x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgia la timpul prezent

Chirurgia la timpul prezent

de Magda Marincovici    |    20 Mar 2008   •   00:00
Chirurgia la timpul prezent
Sursa foto: Christian Silva/

Biblioteca Academiei Ro­mâne a găzduit ieri lansarea primelor trei vo­lume din Tratatul de Chirurgie, ela­borat sub redacţia profesorului doctor Irinel Popescu.

Biblioteca Academiei Ro­mâne a găzduit ieri lansarea primelor trei vo­lume din Tratatul de Chirurgie, ela­borat sub redacţia profesorului doctor Irinel Popescu.

 

Primelor trei volume din Tratatul de Chirurgie, apărute la Editura Academiei – “Urologie‘‘, coordonat de prof. dr Mihai Lucan,  “Neurochi­rur­gie‘‘, coordonat de prof. dr Alexandru Vlad Ciurea, şi “Chirurgie oro-maxilo-facială‘‘, coordonat de prof. dr Alexandru Bucur –, li se vor alătura până la sfârşitul anului încă şapte volume.

“Faptul că aceste volume au fost publicate de Editura Academiei înseamnă deja un semn de valoare, pentru că, înainte de a ajunge la tipar, Editura Academiei supune unei verificări ştiinţifice conţinutul‘‘, a menţionat preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc.

Acesta este al cincilea Tratat de Chi­rurgie elaborat în ţara noastră, între momentele de apariţie a acesto­ra existând intervale mari şi inegale de timp. În acest sens, prof. dr Irinel Popescu a propus cu prilejul acestui eveniment editorial să existe o anumită ritmicitate de apariţie a unor asemenea tratate. “O nouă ediţie a unui tratat naţional ar trebui să apară la un interval de cel mult cinci ani, ţinând cont şi de ritmul în care apar cunoştinţele noi în medicină.‘‘ Trebuie ştiut că asemenea tratate sunt asumate de principalele şcoli de chirurgie inter­naţională, în rândul cărora se află şi şcoala de chirurgie din ţara noastră.

 

CUI SE ADRESEAZĂ. Cele trei volume lansate ieri se adresează medicilor tineri, rezidenţi, dar şi medicilor specialişti, doritori să-şi îmbogăţească informaţiile. Deoarece acest Tratat reprezintă una dintre cele mai elaborate sinteze a chirurgiei româneşti din momentul de faţă. Profesorul doctor Irinel Popescu a ţinut să sublinieze că, în mod special, lucrarea este destinată medicilor tineri, reacţiile lor fiind foarte importante, deoarece vor arăta în ce măsură autorii “au reuşit în acest demers‘‘.

Proiectul acestui Tratat a fost iniţiat în urmă cu aproximativ doi ani, el beneficiind de sprijinul Secţiei de Medicină a Academiei Române şi al Ministerului Cercetării, Editurii Academiei.     

“Rolul Editurii Academiei a fost extrem de important, de la început am simţit această dorinţă de a rea­liza o lucrare care să fie şi accesibilă. Şi se ştie ce greu este să ba­lansezi calitatea şi ţinuta grafică la un preţ care să facă lucrarea accesibilă pentru un public cât mai larg‘‘, a precizat prof. dr Irinel Popescu.

 

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă academiei