x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cine-i vine de hac urticariei

Cine-i vine de hac urticariei

24 Sep 2004   •   00:00

Se scarpina vartos si ofteaza: "Am mancat ceva ce mi-a picat greu la stomac si am facut urticarie". In realitate, dermatologia trateaza cu seriozitate aceasta afectiune aparuta destul de frecvent.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Una din cauze este si alimentatia uneori cu produse alterate, cu exces de proteine, cu unii aditivi alimentari. Explica afectiunea numita si de medicina, urticarie, conferentiar doctor Olga Simionescu de la Clinica de dermatologie a Spitalului Colentina, in acelasi timp conducatoare a Colegiului de nursing nou infiintat ca parte componenta a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davilla". Conf. dr. Olga Simionescu este si autoarea unor tratate de medicina de valoare cum ar fi Atlasul de dermatologie si Dictionarul de boli dermatologice, carti premiate de Academia Romaniei si de Academia de Stiinte Medicale.

In domeniul urticariei cele mai alergizante sunt carnea de porc si cea de peste. Surprinzator, cea mai putin alergizanta este carnea de oaie. In urticarie apar mici leziuni pe piele, mici umflaturi rosii, reliefate, dar trecatoare. Daca incercuiesti cu carioca o astfel de iritatie, peste 24 de ore ea dispare, dar apar umflaturile rosii in alte zone. Daca omul se scarpina pe zonele cu urticarie se elibereaza mai multa histamina, substanta care produce frecvent alergii. Tocmai de aceea tratarea urticariei se face cu medicamente antihistaminice, care impiedica eliberarea de histamine.

La acest tratament cu antihistamine se alatura o dieta din care sunt excluse alimentele banuite a fi provocat urticaria. Se adauga uneori si prednison intr-o cura scurta. Dupa ce s-a linistit urticaria, la 14 zile se poate face si testul de alergie. Pentru domolirea mancarimilor se foloseste mixtura de mentol si o mixtura moderna cu hidrocortizon acetat. Urticariile pot avea si cauze infectioase cu paraziti, ciuperci precum candia, dar si cu helicobacterul pilori acuzat de ulcer.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă