x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ciocolata bate sărutul - Unele alimente au efecte afrodiziace

Ciocolata bate sărutul - Unele alimente au efecte afrodiziace

de Magda Marincovici    |    28 Apr 2007   •   00:00
Ciocolata bate sărutul - Unele alimente au efecte afrodiziace

David Lewis şi colaboratorii lui de la LabMind, agenţie specializată in studiul emoţiilor, au demonstrat că ritmul cardiac şi activitatea creierului sunt dinamizate mai mult de o bucată de ciocolată decat de un sărut.

Autorii studiului au comparat reacţiile neuronale şi cardiace in cazul a şase cupluri, formate din parteneri cu varsta medie de 20 de ani. Tinerilor li s-au monitorizat reacţiile atunci cand se sărutau pofticios, dar şi atunci cand ronţăiau cu poftă ciocolata preferată. Spre marea surpriză a cercetătorilor de la LabMind, inima voluntarilor incluşi in acest dulce studiu, indiferent că e vorba despre bărbaţi sau despre femei, a luat-o la galop mult mai accelerat atunci cand savurau ciocolată decat in clipele cand se sărutau languros. Atat de puternic este efectul ciocolatei asupra inimii, că in cazul unor subiecţi ritmul cardiac a fost de-a dreptul impresionant: de la 60 la 140 de bătăi pe minut. Şi asta nu-i tot! Starea emoţională de plăcere şi relaxare indusă de ciocolată este de patru ori mai persistentă in timp comparativ cu starea indusă de sărut. Specialiştii interesaţi de această paralelă au fost miraţi, ba chiar intrigaţi. De ce? Pentru faptul că ei nu ascund că se aşteptau ca minunata ciocolată, in special ciocolata neagră, să crească ritmul cardiac, din cauza substanţelor excitante pe care le conţine. Insă specialiştii nu au anticipat şi faptul ca efectele pe care aceste substanţe le au asupra inimii şi creierului să fie de o asemenea durată şi intensitate.

EXPLICAŢIA. In medie, 100 de grame de ciocolată neagră conţine: 6 grame proteine, 27 g lipide, 4 g glucide, zahăr 50 g, fibre 9 g, tanini 3,7 g, potasiu 400 mg, vitaminile B1, B2, B3 şi E. Modificările emoţionale declanşate de ciocolată au fost puse pe seama a trei substanţe cu efect psihotonic puternic: teobromina, cafeina şi feniletilamina. Dar ultimele cercetări au demonstrat că prezenţa celor trei substanţe in cantităţi reduse nu are cum influenţa atat de puternic activitatea inimii şi a creierului. Aceleaşi cercetări suţin că marele atu al ciocolatei negre constă in stimularea secreţiei de substanţe opiacee, respectiv de endorfine care declanşează starea de plăcere. Conf. dr. Daniel Popescu spune că o amină din compoziţia ciocolatei este puternic implicată in comportamentul pasional şi sexual. Este o amină care face ca sărutul să fie uneori surclasat de ciocolată,in privinţa dinamizării activităţii cerebrale şi cardiace.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ciocolata