x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ciupercile si nucile sunt ideale in post

Ciupercile si nucile sunt ideale in post

13 Dec 2004   •   00:00

Ciupercile si nucile sunt alimente de baza in Postul Craciunului. Ciupercile sunt bogate in proteine, dar nu ingrasa. Nucile reechilibreaza aportul de vitamine. Iar ambele alimente sunt recomandate cardiacilor.


MAGDA MARINCOVICI

ALIMENTE. Mai ales in sezonul rece, mancati o data pe saptamana preparate din ciuperci
Dintre vegetale, ciupercile pot fi considerate campioane in ceea ce priveste continutul in vitamine B. In special, ciupercile ne ofera vitamina B3, esentiala pentru mentinerea sanatatii si stralucirii pielii, precum si pentru buna functionare a sistemelor digestiv si nervos. De asemenea, ciupercile sunt o sursa valoroasa de vitamina B2, fier si zinc. Ele reprezinta cea mai importanta sursa vegetala de seleniu. In 100 de grame de ciuperci veti gasi: 2 mg de vitamina B5, 1 microgram de vitamina K, intre 12 si 15 grame de vitamina B8, 1 mg de zinc si intre 3 si 5 micrograme de seleniu.

ALIATI. Nutritionistii ne asigura ca persoanele care vor sa slabeasca au un aliat de nadejde in ciuperci. Deoarece ele contin foarte putine calorii, aproximativ echivalentul oferit de orice leguma verde. Iar cele cateva calorii pe care le furnizeaza vin din proteine. Motiv pentru care ciupercile sunt ideale in regimul care pune accentul pe astampararea foamei pe baza de proteine. Aceste alimente tin de foame si faciliteaza tranzitul, datorita nivelului ridicat de fibre. De altfel, toate aceste virtuti naturale ale ciupercilor fac din ele alimentul preferat al vegetarienilor.

CARDIACI. Nutritionistii spun ca persoanele suferinde de hipertensiune arteriala trebuie sa manance cel putin o data pe saptamana ciuperci. Gratie continutului mare in potasiu, ciupercile reusesc sa scada presiunea arteriala. Pe langa efectele hipotensive, ele calmeaza simptomele neuroasteniei si amelioreaza circulatia sangelui la nivel cerebral si al cordului. De asemenea, protejeaza peretii vaselor de sange coronariene si periferice, sporind numarul de celule albe din sange.

Si nucile sunt alaturi de cardiaci. Ele pot reduce riscul de boli cardiovasculare, scazand nivelul colesterolului "rau". Potrivit studiilor efectuate de nutritionisti, se estimeaza ca nucile au capacitatea de a reduce totodata nivelul concentrarii de lipide din sange. Cercetatorii au stabilit ca introducerea in alimentatie a nucilor este indicata mai ales femeilor aflate la menopauza. Trebuie totusi precizat ca, spre deosebire de ciuperci, nucile se inscriu in categoria alimentelor care furnizeaza multe calorii, ceea ce presupune ca vor fi tinute la distanta de catre persoanele supraponderale.

SODIU, POTASIU, CALCIU
Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, nucile sunt foarte indicate in perioada rece a anului, dar mai ales in Postul Craciunului. 100 de grame de nuci contin 15 grame de proteine, 60 de grame de lipide, 15 grame de glucide si 2,4 grame de celuloza. Nucile sunt valoroase prin continutul in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Nucilor le sunt recunoscute calitatile laxative, imbunatatirea circulatiei si potejarea pielii, mai ales in sezonul rece. Pentru cei surmenati si slabiti, o reteta energizanta ideala: un pum de nuci maruntite, amestecate cu o lingura de miere si un pahar de suc de fructe.
×