x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Clepsidra din stomac

Clepsidra din stomac

de Florin Condurateanu    |    24 Aug 2005   •   00:00
Clepsidra din stomac

La marii obezi, cei cu indice de masa corporala peste 40, obezitatea lor aducand si alte boli, se poate apela la chirurgie, fiindca la peste 90% din cazuri dieta nu da rezultate. Prima metoda este introducerea unui balon in stomac pe cale endoscopica, deci nu este vorba de o metoda chirurgicala. Aceasta metoda se aplica cand exista un exces de peste 10 kg intre greutatea obezului si greutatea normala. Acest balon, care micsoreaza capacitatea stomacului, se scoate dupa sase luni, fiindca atat rezista el la atacurile sucurilor gastrice. Dar in cele sase luni omul obez se antreneaza in alt sistem alimentar si intr-un regim de miscare. Balonul din stomac nu numai ca micsoreaza capacitatea stomacului, dar si intarzie evacuarea alimentelor din stomac, astfel ca nu apare foamea intre mese. Dintre metodele restrictive se mentioneaza operatia de montare a unui inel pe stomac.

Profesorul doctor Nicolae Iordache - sef sectie chirurgie la Spitalul Sf. Ioan si, totodata, presedintele Asociatiei Romane de Chirurgie Bariatrica - explica aceste interventii. Prin laparoscopie se pune un inel siliconic pe stomac. In interiorul inelului este un tubulet ce se poate umfla, ca la janta bicicletei. Din cand in cand, se introduce in acest tubulet ser fiziologic, care conduce la strangerea periodica a inelului si, astfel, se relanseaza din cand in cand slabirea.

La cativa centimetri mai jos de unirea esofagului cu stomacul, acest inel provoaca gatuirea stomacului, care ia forma unei clepsidre. Prima camera a stomacului este foarte mica, 20-25 cm. Alimentele mestecate ajung in prima camera mica formata prin montarea inelului, aceasta prima incapere stomacala isi deschide peretele si se declanseaza senzorii de satietate. Cu alte cuvinte, se pacaleste creierul ca omul s-a saturat. Satietatea aparuta dupa ingerarea putinelor calorii obliga organismul sa consume calorii din stratul de grasime si omul slabeste timp de 2 ani. Prin aceasta metoda nu se taie nimic din stomac, nu se modifica traseul digestiv si se poate scoate inelul, revenindu-se la situatia dinainte. Pacientul este insa obligat sa vina regulat la control si periodic se calibreaza acest inel. Aceasta interventie este acceptata ca spitalizare de casele de asigurari de sanatate, insa pacientul isi cumpara singur inelul. In interventii malabsortive intestinul subtire devine ca un "Y", astfel ca sucurile pancreatice si biliare sa se uneasca cu alimentele mai jos, micsorandu-se digestia datorita faptului ca, pentru absorbtie, exista o mai scurta portiune de intestin subtire.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă stomac