x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Clinici virtuale pentru internauti

Clinici virtuale pentru internauti

22 Oct 2004   •   00:00

Milioane de utilizatori de Internet din lume sunt atat de afectati de aceasta dependenta incat se afla in pericol de a-si pierde slujba sau partenerul de viata. Clinici clasice sau online, destinate ingrijirii celor care stau lipiti de calculator ore in sir, incep sa apara in orase sau sa se instaleze pe reteaua mondiala.

DEPENDENTA. Pasiunea pentru Internet merge in cazul unora pana la pierderea slujbei
Marturiile adunate de pe forumurile de discutii demonstreaza ca abuzul de Internet poate avea repercusiuni importante asupra vietii profesionale si familiale a indivizilor. O persoana dependenta de Internet poate naviga pana la 10 ore pe zi sau chiar mai mult. In SUA, 6% dintre utilizatori, adica 11 milioane de oameni, sufera de dependenta de Internet, afirma psihologul american Kimberly Young, fondatoare a unei clinici virtuale. Psihologul Maressa Orzack a creat de asemenea o clinica specializata in aceste probleme, dar de data asta este vorba de una clasica, intemeiata in cadrul Spitalului McLean de la Harvard (Massachusetts). Aici se reunesc grupuri de impatimiti ai calculatorului pentru sedinte de psihoterapie de grup.

In SUA, utilizarea Internet-ului este mult mai accesibila decat in Europa. Pentru ca preturile "nu afecteaza buzunarul", utilizatorii nu mai realizeaza timpul petrecut in retea. Potrivit psihologilor americani, principala motivatie a utilizarii Internet-ului este stabilirea unor relatii. Si cum acestea se stabilesc foarte rapid si sub protectia anonimatului, Internet-ul este exact ceea ce cauta astfel de oameni.

TERAPIE. A fi dependent de Internet inseamna sa-ti petreci majoritatea timpului conectat in retea, sa treci rapid de la o stare buna la alta proasta, sa resimti absenta navigarii online. Paradoxal, in Pennsylvania, dr. Kimberly Young a infiintat o clinica virtuala tocmai pentru ca dependentii de Internet consulta mai degraba un psiholog online, prin forum sau e-mail decat sa-si petreaca o ora, care mai este si costisitoare, la cabinetul unui psiholog. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă