x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei “Clonarea” părului

“Clonarea” părului

de Andrada Floria    |    08 Iun 2008   •   00:00
 “Clonarea” părului

Bărbaţii cu chelie au o nouă speranţă pentru a-şi recupera părul: implantul de celule regeneratoare multiplicate în laborator.

Bărbaţii cu chelie au o nouă speranţă pentru a-şi recupera părul: implantul de celule regeneratoare multiplicate în laborator.

 
Tehnica pusă la punct de o echipă de cercetători din Marea Britanie presupune prelevarea de celule din bulbii piloşi pe care îi are pacientul, multiplicarea lor în laborator şi apoi implantarea în zonele rămase fără păr. Bulbul pilos este zona din care se regenerează firul de păr şi este bogată în vase capilare.

Celulele regeneratoare sînt prelevate din zona cefei, ultima care pierde părul în cazul alopeciei. În următoarea etapă, celulele se pun într-o substanţă specială pentru multiplicarea rapidă, iar în final celulele astfel clonate sînt implantate în zonele fără păr. Testele efectuate de dr Paul Kemp, cel care a realizat această tehnică, au arătat că, la şase luni de la implantul de celule, 11 dintre cei 19 participanţi la experiment au prezentat regenerarea părului.

Deocamdată, metoda doctorului Kemp este încă în faza de testare. Însă dacă testele ulterioare confirmă faptul că această tehnică este eficientă şi sigură, peste aproximativ cinci ani vom putea beneficia de implantul de celule regeneratoare în cabinetele de specialitate.

 
TRANSPLANT. Alopecia (că­de­rea părului) afectează aproxima­tiv 40% dintre bărbaţii peste 50 de ani. Pierderea masivă a părului poa­te fi totuşi şi o problemă a fe-meilor, ca urmare a unor afecţiuni. Iar singura soluţie eficientă pentru persoanele cu alopecie este în prezent transplantul de păr. Aceasta este o intervenţie invazivă, care presupune prelevarea unor por­ţiuni destul de mari de piele cu foliculi piloşi (unităţi foliculare), sub anestezie locală. Nu toţi pa-cienţii pot beneficia de transplantul de păr, ci doar cei care au suficient păr rămas pentru a putea su­porta prelevarea unor grefe de unităţi foliculare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă