x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Colita nu mai e la moda

Colita nu mai e la moda

16 Mar 2004   •   00:00

Medicina considera azi desueta denumirea de colita, desi populatia a infiat de mult aceasta categorie de suferinte digestive.

Cu toate schimbarile de orientare ale gastroenterologiei moderne, oamenii vin la medic si se vaita ca sunt balonati, ba constipati, ba cuprinsi de diaree, se vaita ca le chioraie matele, ca simt o senzatie de framantare in burta, ca au dureri si gaze, care stau sa fie eliminate. Pe cei ce resimt astfel de simptome, tulburari de tranzit, adica ale scaunului, balonari, cu distensie a gazelor, medicina actuala ii incadreaza in medicina numita sindrom de intestin iritabil. Dar cand e vorba de diaree si de constipatie, doctorul Constantin Chira, seful Sectiei de gastroenterologie de la Spitalul Clinic "Gerota", cel ce a explicat cele de mai sus, spune si care sunt conceptiile medicinei asupra constipatiei si diareei.

Diareea inseamna mai mult de trei scaune pe zi, apoase si in cantitate de peste 200 de grame. Constipatia e definita de gastroenterologie ca fiind acea stare in care pe saptamana exista doar trei scaune sau mai putine. In nici un caz nu se incadreaza in categoria de constipati cei care au scaunul tare. Sindromul de intestin iritabil presupune ca simptomele descrise mai sus sa dureze peste trei luni. In intestinul iritabil exista si o componenta psihica, deranjul acesta digestiv se insoteste cu traume psihice, cu emotii la examene etc. Daca insa tulburarile de tranzit, balonarile si celelalte simptome se acompaniaza de o scadere in greutate, de oboseala nejustificata, de anemie, de cresterea VSH-ului si daca exista o ereditate canceroasa in familie, daca suna semnalul de alarma cum ca se pierde sange in scaun, atunci trebuie aprofundate investigatiile cu colonoscopie pentru a stabili daca nu este vorba de un cancer de colon. Dar alte aspecte si tratamentul pentru sindromul de intestin iritabil in urmatorul numar al "Jurnalului National".
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă