x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Componentele esteticii dentare

Componentele esteticii dentare

de Dr. Lucian Claudiu Fatu    |    01 Iul 2008   •   00:00

Pentru realizarea unei faţete sînt necesare de obicei două vizite la medicul dentist. În timpul primei şedinţe, medicul va reduce aproximativ 0,5 mm din grosimea smalţului pe faţa vizibilă a dinţilor. Această intervenţie de obicei nu necesită anestezie din cauza cantităţii minime de substanţă dentară înlăturată. Totuşi, în cazul în care se observă o sensibilitate crescută a dintelui, se poate face anestezie locală.



Pentru realizarea unei faţete sînt necesare de obicei două vizite la medicul dentist. În timpul primei şedinţe, medicul va reduce aproximativ 0,5 mm din grosimea smalţului pe faţa vizibilă a dinţilor. Această intervenţie de obicei nu necesită anestezie din cauza cantităţii minime de substanţă dentară înlăturată. Totuşi, în cazul în care se observă o sensibilitate crescută a dintelui, se poate face anestezie locală.

Esenţială este o igienă dentară corectă, pentru a evita apariţia cariilor sau a inflamaţiei gingivale.

Albirea dentară se realizează în scopul obţinerii unei nuanţe mai deschise în cazul dinţilor pătaţi sau coloraţi din diverse motive: dinţi devitalizaţi, dinţi cu coloraţii intrinsece (administrarea de tetraciclină în copilărie) etc.

În prezent există o gamă variată de posibilităţi prin care un pacient îşi poate albi dinţii. Sînt însă recomandate acele metode prin care există un control din partea medicului stomatolog în vederea evitării apariţiei unor complicaţii (decolorări neuniforme, afectări ale gingiei înconjurătoare).

Există deja două metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesională a dinţilor: prima presupune confecţionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se mulează perfect pe arcada dentară), în care se va aplica de către pacient seara înainte de culcare o anumită cantitate dintr-un gel ce conţine ca substanţă activă peroxidul de carbamidă, acesta determinînd practic albirea dinţilor. Pacientul va dormi cu aceste gutiere aplicate pe dinţi timp de cinci-şapte zile, în funcţie de rezultatul ce se doreşte a fi obţinut. În tot acest timp, pacientul va efectua vizite periodice la medicul stomatolog. Cea de-a doua metodă este mult mai rapidă şi comodă pentru pacient. În acest caz, albirea se realizează în cabinetul stomatologic, pe dinţii pacientului aplicîndu-se un gel ce conţine peroxid de hidrogen care este activat de o sursă de lumină cu plasmă. Întregul proces de albire este fragmentat în trei şedinţe, fiecare din ele avînd o durată de 20 de minute.

Igienizarea

Îndepărtarea tartrului se face printr-o metodă terapeutică numită detartraj. Acesta se poate realiza:

1. cu instrumentar acţionat manual;

2. cu ultrasunete;

3. cu aer comprimat (sonic).

Detartrajul manual şi cel cu ultrasunete îndepărtează tartrul supragingival, pe cînd cel subgingival este îndepărtat cu instrumente şi chiurete de detartraj speciale şi doar în parte cu ultrasunete.

Cel mai des întîlnit este detartrajul cu ultrasunete, care are o acţiune netraumatizantă pe dinţi şi gingii, e bine suportat şi nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic şi care nu au dinţi sensibili (hipersensibilitate dentinară), iar apa pulverizată de aparatul de detartraj eliberează o presiune locală realizînd curăţirea zonei, dar şi îndepărtarea tartrului dislocat.

Este foarte important ca rezultatul detartrajului să fie o suprafaţă perfect netedă, chiar lustruită, pe care depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului să nu fie favorizată. Acest rezultat se obţine, pe lîngă periajul profesional cu paste abrazive speciale, cu gume de lustruit, şi prin folosirea (Air-flow-lui) unui jet de apă şi bicarbonat de sodiu (prophy-jet) bine tolerat şi fără dureri, care elimină şi ultimele resturi de tartru, întîrziind viitoarele depuneri.

Printr-o tehnică de periaj corectă, prin folosirea apei de gură şi a aţei dentare, nu numai că se previne apariţia cariei dentare şi a parodontopatiei, dar se şi îngreunează apariţia plăcii bacteriene şi implicit a tartrului dentar.

Bijuteriile

Bijuteriile dentare sînt accesorii de ultimă oră, pe care oricare domnişoară sau doamnă doreşte să le poarte. În numai zece minute puteţi avea un zîmbet nou, mai strălucitor.

Aplicarea bijuteriei pe dinte nu afectează deloc integritatea acestuia. Este vorba doar despre o "lipire" a bijuteriei pe dinte, realizată cu substanţe speciale.

După un periaj rapid, se aplică pe locul dorit o picătură de demineralizant. După 15 secunde se spală şi se aplică adezivul. Se fotopolimerizează 60 de secunde. Apoi se aplică bijuteria pe dinte, împreună cu foarte puţin material compozit transparent. Se fotopolimerizează din nou şi se finisează. Bijuteriile dentare există într-un număr foarte mare de forme şi culori: de la bijuterii din aur cu pietre preţioase (diamant, rubin, safir) pînă la bijuterii din zirconiu sau cristal.

Coroanele integral ceramice

Datorită îmbunătăţirii constante şi continue a proprietăţilor estetice, mecanice şi biologice ale ceramicii dentare şi datorită preocupărilor continue ale pacienţilor legate de cosmetica dentară, coroana ceramică a cunoscut o dezvoltare extraordinară, în prezent constituind alternativa în rezolvarea unor leziuni coronare, în special în zona frontală. Ceramica are o transluciditate similară cu cea a smalţului dinţilor naturali şi o stabilitate coloristică dezvoltată (nu îşi modifică niciodată culoarea, spre deosebire de orice alt material estetic folosit în stomatologie). Aceste proprietăţi asigură restaurărilor o estetică dentară deosebită. De asemenea, ceramica dentară este biocompatibilă, ceea ce înseamnă că este foarte bine tolerată de ţesuturile de suport ale dintelui şi nu provoacă iritaţii ale gingiei. Lipsa metalului, caracteristică coroanelor integral ceramice, evită apariţia coloraţiei gri a gingiei, situaţie întîlnită uneori în cazul realizării coroanelor metalo-ceramice, care trădează existenţa acestora.

ESTETICĂ. Etapele înfrumuseţării danturii sînt diferite de la un pacient la altul. Dacă vrem să fim în centrul atenţiei, cu siguranţă, zîmbetul trebuie să fie strălucitor şi să nu fie în defavoarea aspectului facial. Componentele esteticii sînt: faţetele, albirea dentară, bijuteriile dentare, igienizarea şi coroanele ceramice din porţelan. Dintre metodele de tratament disponibile, faţetele de ceramică asigură transformarea cea mai spectaculoasă într-un interval scurt de timp.

FAŢETELE DE PORŢELAN. Numai medicul dentist este în măsură să stabilească dacă faţetarea este o măsură potrivită de tratament în cazul dumneavoastră. Faţetele de porţelan sînt lipite pe suprafaţa vizibilă a dinţilor pentru a îmbunătăţi aspectul lor. Ele sînt de obicei utilizate pentru a modifica forma, dimensiunea, culoarea sau poziţia dinţilor. De asemenea, ele pot fi utilizate pentru a închide spaţiul dintre dinţi atunci cînd pacientul nu acceptă tratament ortodontic.

×
Subiecte în articol: sînt dintilor dentara dentare