x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei CONFLICT SOLUŢIONAT/Medicii de familie nu mai intră în concediu

CONFLICT SOLUŢIONAT/Medicii de familie nu mai intră în concediu

de Oana Antonescu    |    18 Feb 2009   •   00:00

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a ajuns la un acord cu medicii de familie, nemulţumiţi de fondul alocat asistenţei medicale primare pentru acest an. Ei vor renunţa la concediile de odihnă, care ar fi trebuit să înceapă astăzi.



Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi cei ai Patronatului Naţional al Medicilor de Familie din România (PNMF) au acceptat ieri formula de buget propusă de ministrul Sănătăţii. Ea prevede ca veniturile medicilor de familie să rămână neschimbate în primul trimestru al acestui an, urmând ca în următoarele trimestre să se diminueze cu 10%-12%. Astfel, fondul pentru primul trimestru al lui 2009 este de 306 milioane de lei, iar de la 1 aprilie va fi de 256,5 milioane de lei trimestrial. La aceste sume se adaugă până la sfârşitul anului alte 180 milioane de lei, provenite din cele două noi programe ale Ministerului Sănătăţii: screeningul de cancer de col uterin şi cel al bolilor cardiovasculare.

"În aceste condiţii, nu cred că protestul mai are vreo justificare", crede ministrul Sănătăţii, care a mai declarat ieri că lipsa de comunicare a dus la situaţiile tensionate din ultima perioadă. Bazac speră ca această rectificare bugetară să ducă asistenţa medicală primară acolo unde îi este locul.

ÎNVOIALĂ
Preşedintele PNMF, dr Doina Mihăilă, a declarat ieri, în urma discuţiei purtate cu ministrul Bazac, că este de acord cu valoarea negociată, deşi rezultatul nu este chiar cel dorit. "Într-un an de austeritate, cum este acesta, înţelegem că scăderi trebuie să fie şi la noi, dar astfel încât să putem să supravieţuim în 2009. Recomandăm tuturor filialelor să renunţe la concediile de odihnă care ar fi trebuit să înceapă astăzi", a mai spus dr Mihăilă.

Medicii de familie s-au declarat zilele trecute neumulţumiţi de fondurile alocate în 2009 sectorului medicinei primare, cu 40,69% mai mici faţă de anul 2008. Ei au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că vor intra în concediu de odihnă sau de studiu în perioada 18-20 februarie, în semn de protest. Luni seară, ministrul Bazac, împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prof. dr Irinel Popescu, au hotărât redistribuirea fondurilor şi realocarea unor sume de la alte capitole bugetare, astfel încât să poată mări fondurile pentru medicina primară.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă