x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Confuzie la urgenţă

Confuzie la urgenţă

de Steluta Indrei    |    16 Iul 2008   •   00:00
Confuzie la urgenţă

Majoritatea pacienţilor care ajung la camera de gardă nu înţeleg recomandările şi îngrijirile acordate de medici, arată un studiu realizat în SUA.

Majoritatea pacienţilor care ajung la camera de gardă nu înţeleg recomandările şi îngrijirile acordate de medici, arată un studiu realizat în SUA.


Pacienţii internaţi la urgenţă sînt atît de confuzi încît nu conştientizează ceea ce le spun medicii. Potrivit studiului publicat în Journal of Emergency Medicine, 78% dintre pacienţii aflaţi în camerele de gardă nu sînt atenţi la recomandările, la solicitările şi la îngrijirile medicilor. "Aceste concluzii sînt îngrijorătoare", apreciază dr Kirsten Engel, coordonatoarea studiului. Cercetătoarea de la Universitatea Northwestern (Chicago) avertizează că pacienţii care nu înţeleg instrucţiunile medicilor sînt expuşi riscurilor de a suferi complicaţii.


STUDIU. Dr Kirsten Engel a monitorizat pe parcursul studiului 140 de pacienţi din două unităţi de primiri urgenţe. Astfel a analizat diagnosticul pacienţilor, îngrijirile primite în urgenţă, tratamentul şi recomandările prescrise după externare. 78% dintre pacienţi nu au înţeles informaţiile primite de la medici. Problemele de înţelegere apar pe de o parte din cauza stării de confuzie a pacienţilor, iar pe de altă parte din pricina mediului stresant de la urgenţă. "La camera de gardă este agitaţie permanentă. Atît medicii, cît şi pacienţii se află într-un mediu stresant, imprevizibil, marcat de suferinţă", subliniază dr Kirsten Engel. Din păcate, acest mediu nu este favorabil comunicării, motiv pentru care majoritatea pacienţilor înţelege cu dificultate instrucţiunile medicilor. 

Pentru a îmbunătăţi transmiterea informaţiilor către pacienţi, dr Kirsten Engel spune că este necesar ca medicul să explice clar diagnosticul, procedurile terapeutice şi tratamentul, să îi adreseze pacientului întrebări suplimentare pentru a se asigura că a înţeles. Pe cît posibil, medicul trebuie să îi informeze şi pe aparţinătorii pacientului cu privire la starea şi la evoluţia acestuia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă