x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Controlaţi sentimentul de vinovăţie

Controlaţi sentimentul de vinovăţie

28 Iul 2012   •   21:00
Controlaţi sentimentul de vinovăţie

Senzatia de vinovatie este ceea ce simtiti atunci cand ati facut ceva gresit sau cand cochetati cu ideea de a face ceva gresit. Este ceea ce simtiti cand spuneti la serviciu ca sunteti bolnava pentru a merge la cumparaturi cu o prietena sau aveti o fantezie despre o aventura cu un barbat atractiv.

Femeile sufera de sentimentul de vinovatie intr-un grad disproportionat. De pilda, niciodata nu pot face destul.

Femeile sunt educate sa aiba grija de altii. Ca urmare, ele se concentreaza asupra nevoilor altora. Iar cand cealalta persoana nu este fericita, indifernet de motiv, femeile se pot simti responsabile, gandindu-se fie ca au determinat nefericirea, fie ca trebuie sa o remedieze ori sa o rezolve – sau ambele.

Cu atat de multe emotii, sentimentul de vinovatie poate, cu usurinta, sa determine o stare de iritare, mai ales daca nu discutati despre aceasta.

Una dintre cele mai bune metode pentru a ajunge la un compromis cu vinovatia si de a o reduce la o dimensiune usor de combatut este sa discutati despre sentimentele dumneavoastra cu alte persoane, fie cu o prietena, cu un membru al familiei sau cu un terapeut. Sentimentul de vinovatie care pare atat de mare in mintea dumneavoastra va arata, probabil, foarte mic in ochii celorlalti. In plus, prietenii dumneavoastra va pot impartasi propriile sentimente secrete de vinovatie – ceea ce va va ajuta sa le priviti pe cele proprii mai detasat.

×