Pentru a feri bebeluşii de anemie, medicii obstetricieni şi moaşele ar trebui ca, după naştere, să intărzie cu trei minute tăierea cordonului ombilical, arată un studiu britanic.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Liverpool au realizat un studiu ale cărui rezultate arată că, pentru ca bebeluşul să işi revină după trauma venirii pe lume, este recomandat să se taie cordonul ombilical după trei minute de la naştere. Nici un minut mai devreme. Cu atăt mai mult dacă bebeluşul s-a născut prematur.
Deoarece in aceste trei minute in care copilul face cunoştinţă cu mediul exterior uterului, dar este incă legat de mamă, săngele incărcat cu oxigen ajunge la plămăni şi il ajută pe micuţ să respire de unul singur. In plus, dacă nu este tăiat imediat cordonul ombilical, creşte nivelul de fier din săngele bebeluşului, prevenind astfel anemia mai tărziu in viaţă.
BENEFICII. In prezent, in majoritatea maternităţilor, cordonul ombilical al nou-născutului este tăiat imediat ce a venit pe lume. Insă nici un studiu realizat pănă acum nu a arătat că ar exista vreun beneficiu in urma acestei practici. Mai mult, nici in ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi nici in cele ale Federaţiei Internaţionale de Obstetrică şi Ginecologie nu se precizează momentul cănd trebuie tăiat cordonul ombilical. "Rezultatele studiului arată, in mod evident, că nou-născutul nu are decăt de căştigat dacă i se taie cordonul ombilical ceva mai tărziu, iar pentru mamă nu există nici o problemă. Intr-adevăr, este mai dificil să intărzii această procedură in cazul bebeluşilor cu probleme sau al celor născuţi prematur. Insă in cele trei minute nu se poate intămpla nimic grav", arată dr. Andrew Weeks, de la Universitatea Liverpool. Totuşi, obstetricianul decide dacă se impune sau nu tăierea imediată a cordonului ombilical.