x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cremele antirid

de Steluta Indrei    |    21 Iun 2007   •   00:00
Cremele antirid
Sursa foto: Adam Borkowski/

Cremele care promit reducerea rapidă a ridurilor conţin o substanţă periculoasă. Aceasta ucide in 24 de ore de la aplicare 25% dintre celulele pielii.

Cremele care promit reducerea rapidă a ridurilor conţin o substanţă periculoasă. Aceasta ucide in 24 de ore de la aplicare 25% dintre celulele pielii.

O cremă care şterge rapid ridurile. Este visul oricărei femei. Insă in spatele efectelor spectaculoase ale unei astfel de creme se ascunde un pericol. Aceste produse cosmetice exercită o acţiune devastatoare asupra celulelor pielii, avertizează un grup de cercetători de la Universitatea Laval din Quebec, intr-un articol publicat in revista Science et vie. Ei au descoperit că vinovată este o substanţă numită DMAE (dimethylaminoetanol), prezentă in doze mari mai ales in cremele antirid comercializate prin internet. Efectele acestei substanţe au fost testate in laborator pe culturi de celule umane şi animale.

EXPERIMENT. Odată aplicată pe piele, DMAE este absorbită de celulele cutanate. Sub acţiunea acesteia, celulele se umflă, ceea ce determină intinderea pielii. Intr-adevăr, astfel sunt estompate ridurile, dar cu preţul unor efecte mai mult decăt ingrijorătoare. Aceste creme cu efect rapid de lifting perturbă metabolismul celulelor cutanate. Acestea se divid mai lent şi mor in proporţie de 25% la 24 de ore după aplicarea cremei.

Autorii experimentelor reclamă lipsa documentării ştiinţifice asupra efectelor farmacologice ale DMAE şi ale altor substanţe aflate in compoziţia cremelor antirid. Totodată, cercetătorii canadieni denunţă cadrul legislativ care reglementează utilizarea substanţelor chimice in producţia de produse cosmetice.

De reţinut că de ani intregi industria cosmetică foloseşte molecula DMAE in compoziţia unor rujuri de buze, şampoane, săpunuri sau loţiuni hidratante pentru bebeluşi. Asta in condiţiile in care oamenii de ştiinţă nu au aflat cu exactitate cum acţionează această moleculă asupra pielii. "Mai mulţi compuşi care se regăsesc in produsele cosmetice sunt la fel ca medicamentele. Ei sunt absorbiţi prin piele, sunt apoi concentraţi in celule, ajung in sănge, sunt eliminaţi prin rinichi sau poate chiar rămăn in ficat. Cu toate acestea, cadrul care reglementează utilizarea lor este de departe mai puţin strict decăt cel referitor la medicamente", a avertizat François Marceau.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă