Bunicutele care se ocupa de cresterea nepotilor sufera mai mult din cauza stresului si depresiei decat cele care nu au aceasta responsabilitate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la Universitatea din Cleveland.
|
DARUIRE. Dragostea bunicilor este nemasurata, in ciuda eforturilor necesare pentru ingrijirea nepotilor |
PROBLEME. Studiul care a inceput in 2001 si s-a incheiat anul acesta a fost efectuat pe un grup de 450 de bunici din Ohio, avand ca scop observarea efectelor pe care le are ingrijirea nepotilor asupra sanatatii lor. "Este vorba despre femei cu o anumita varsta, care au nevoie de atentie speciala pentru propria sanatate. Astfel, ingrijirea unor copii care pot avea probleme de sanatate reprezinta un adevarat stres pentru bunicii lor", sustine coordonatorul studiului, profesorul Carol Musil, ea adaugand ca si varsta nepotilor constituie un factor determinant in aparitia stresului. Copiii cu varste mai mici au mult mai multe nevoi si ii solicita suplimentar din punct de vedere fizic pe bunici, care consuma si multa energie emotionala.
SOLUTII. Totusi exista mijloace pentru a reduce acest stres. Cercetarile anterioare au demonstrat ca bunicutele au o stare de sanatate mai buna daca adopta un program activ pentru ingrijirea nepotilor. In loc sa ignore eventualele probleme, bunicutele trebuie sa reactioneaze imediat. Multe bunici grijulii spun ca eforturile lor sunt rasplatite din plin de recunostinta familiei, ceea ce le da puterea sa depaseasca orice problema si sa aiba grija cu dragoste de nepoti. "Bunicile ne-au spus ca oricat sunt de obosite, stresate sau ocupate cu ingrijirea nepotilor, ele fac tot ce este posibil pentru a le asigura copiilor cea mai buna crestere", concluzioneaza profesorul Carol Musil. (Steluta Indrei)