E primăvară, e ulcer. Sunt mai multe feluri de ulcer: provocate de o bacterie, de hiperaciditate... Fiecare cu schema lui de tratament.
Ulcerul a fugărit întotdeauna oamenii şi mulţi se trezeau cu "buba" la stomac. Dureri, arsuri, posibile complicaţii precum ulcerul perforat, care devine o mare urgenţă chirurgicală. Despre ulcer se spune că este o boală capricioasă, care revine primăvara şi toamna, care dă dureri ce sunt potolite pe moment dacă bolnavul mănâncă, dar chinul dureros revine peste 1-2 ore.
În boala ulceroasă, medicina a înregistrat o spectaculoasă schimbare de macaz. Multă vreme, pe banca acuzaţilor pentru ulcer erau doi vinovaţi: excesul de acid din stomac şi stresul. Virajul surprinzător a fost anunţat de nişte cadre universitare din Australia care au descoperit că ulcerul este provocat de o bacterie, Helicobacter pylori, răspunzătoare de aproximativ 80% dintre îmbolnăviri. S-a schimbat şi tratamentul care lupta cu microbul prin antibiotice, în număr de două, şi prin clasicul medicament de inhibitor al pompei de proton, care temperează excesul de acid clorhidric.
La ora actuală, însă, au crescut din nou frecvenţele de ulcere cu hiperaciditate şi s-a constat o oarecare reducere a ulcerelor cu Helicobacter: de la 80% la 65%-70%. S-au adus îmbunătăţiri la formula de medicamente cu care era atacat Helicobacter. Obişnuit, se recomanda, timp de o lună, un medicament, inhibitor de pompă de protoni din familia omeprazol, pentru excesul de acid şi o săptămână se luau două antibiotice: amoxicilină plus metronidazol sau amoxicilină plus claritromicină.
Acum, în locul metronidazolului sau claritromicinei se recomandă un alt antibiotic: rifabutină. Acest ultim antibiotic este recomandat şi în tratamentul tuberculozei. Când ulcerul este tratat după aceste scheme şi nu mai recidivează, înseamnă că tulpina de microb, de Helicobacter, a fost eradicată.
PERFORAŢII, HEMORAGII
Ulcerele, din categoria celor cauzate de secreţia excesivă de acid clorhidric, sunt cel mai greu de tratat, căci deşi există multe medicamente antisecreţie de acid, aceste ulcere recidivează. Aceste ulcere se numesc şi "ulcere familiare", fiindcă mai mulţi membri din familia respectivă au suferit de boală pe bază de prea mult acid clorhidric în stomac.
Ulcerul hipersecretoriu apare mai ales la tinerii între 25 şi 35 de ani şi dacă tratamentul se opreşte, el recidivează. Uneori, boala se complică cu perforaţii şi hemoragii, aşa că trebuie să intervină chirurgia. În aceste tipuri de ulcere tratamentul se face în două etape: etapa de atac cu medicamente antisecreţie de acid şi etapa de tratament de întreţinere.
Citește pe Antena3.ro