x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu o mulţime de gafe la masă

0
04 Sep 2007 - 00:00

Se zice că Marele Creator a conceput proiectul fiinţei umane şi a trecut la durată 120-130 de ani, stabilind că atăt ar trebui să dureze viaţa oamenilor

Se zice că Marele Creator a conceput proiectul fiinţei umane şi a trecut la durată 120-130 de ani, stabilind că atăt ar trebui să dureze viaţa oamenilor. Bineinţeles că omul, cu pofta lui nesăţioasă de a risipi, dar şi cu plăcerea erorilor, face tot posibilul să injumătăţească această intindere a vieţii prevăzute de Dumnezeu.

Omul are plăcerea de a "folosi" cu maximum de randament toţi factorii de risc care aduc viaţa in jurul a 70 de ani. Omul s-a invăţat să mănănce greşit, să polueze căt cuprinde tot ce e in jurul lui, dar şi tot ce e in interiorul lui, a desfiinţat pădurile, a făcut şi găuri in atmosferă, şi pănă la urmă a deteriorat şi relaţiile intre oameni, inventănd stresul care trage cu gloanţe in sănătatea omului din orice poziţie. Probabil insă că cele mai mari gafe omul le face la capitolul alimentaţie.

Păinea albă face rău

Profesor doctor Pavel Chirilă, unul dintre greii tratamentelor naturiste, mare specialist in "farmacia verde", a scris cartea "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos - Principiile dietei naturiste". De altfel, cartea incepe chiar cu tema "greşeli in alimentaţia modernă", şi prima eroare porneşte chiar de la păinea albă. Incă funcţionează principiul că un simbol al bunăstării omului este păinea albă şi că numai sărăntocii mănăncă păine neagră. In realitate, păinea neagră este cea mai potrivită pentru sănătatea omului, iar păinea albă, in mod fals, considerată alimentul oamenilor cu dare de mănă, face cel mai mult rău. Astăzi, ştiinţa a ajuns la concluzia că păinea integrală este superioară păinii albe din toate punctele de vedere. Păinea intermediară şi păinea neagră conţin tărăţe, celuloză, vitamine, săruri minerale şi aduc puţine calorii, deci sunt sortimentele de păine care ne ingraşă cel mai puţin. Procesele de panificaţie au eliminat partea valoroasă din bobul de grău şi au rămas părţile sărace in elemente nutritive. Păinea albă conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente decăt cea integrală, iar in franzelă există de cinci ori mai puţin magneziu, calciu şi fosfor decăt in păinea neagră. Fiind bogată in tărăţe, păinea neagră asigură tranzitul intestinal şi nu numai că elimină mai uşor deşeurile, dar scade şi digestia, astfel că ea ingraşă mai puţin.

Zahărul, in boxa acuzaţilor

In clipa de faţă, ţinta acuzaţiilor aduse de ştiinţă devine zahărul. Zahărul este considerat vinovat de mare parte din bolile apărute in ultimul secol. Zahărul conţine numeroşi aditivi chimici. Prin procesul de rafinare, zahărul pierde mineralele şi vitaminele, iar, pentru a fi metabolizat, zahărul sustrage aceste elemente din organismul uman. In concluzie, acesta nu numai că nu aduce, ba chiar sărăceşte organismul de elemente nutritive. Dulciurile concentrate aduc o iluzorie senzaţie de energie care durează foarte puţin, urmănd după aceea o golire a rezervelor de substanţe folositoare din cămările organismului. Cei care mănăncă prea mult zahăr obligă pancreasul să producă mai multă insulină, şi această biciuire a pancreasului conduce intre alte boli şi la diabet. Consumul excesiv de zahăr duce şi la inmulţirea cazurilor de dislipidemii, de concentraţii prea mari de grăsimi şi de trigliceride in sănge. Creşterea grăsimilor şi a trigliceridelor in sănge stă la baza inmulţirii bolilor cardiovasculare. Dar zahărul este vinovat şi de alte rele, de obezitate, diabet, carii, poluare microbiană, rectocolită ulcero-hemoragică, maladia Krohn etc.

Â

Pro şi contra sării iodate

Profesor doctor Pavel Chirilă, in cartea sa "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos - Principiile dietei naturiste", emite şi o altă teorie. Este semnalat faptul că nu ar trebui să se iodeze toată sarea. Doctor Pavel Chirilă susţine că statisticile din Ministerul Sănătăţii semnalează că in Romănia există 12.000 de cazuri de hipotiroidism, şi atunci dr Pavel Chirilă se intreabă de ce pentru 12.000 de oameni cu funcţionare in deficit a tiroidei se iodează toată sarea introducănd astfel iod in 21 de milioane de indivizi. Pe de altă parte insă, endocrinologii susţin că in Romănia continuă să existe zone destule unde se află in apă şi sol deficit de iod.

De aceea, este necesară iodarea sării, pentru că, printre altele, sărăcia in iod duce la naşterea unor copii cu indicele de inteligenţă scăzut. Tot in privinţa sării, prof. Pavel Chirilă critică şi folosirea exclusivă a sării albe extrafine. Sarea albă extrafină este tratată cu E 535, adică cu ferocianură de sodiu, fiind in acelaşi timp foarte săracă in minerale. De exemplu, sarea extrafină este de 30 de ori mai săracă in magneziu decăt sarea gemă. Şi se ştie că magneziul joacă un rol important in sănătatea inimii.

OMG. Este in derulare şi controversa modificării genetice a organismului. Organismele vii la care au fost transferate gene străine faţă de zestrea ereditară proprie pot fi considerate modificate genetic, şi gena străină se transmite la descendenţi. Organismele modificate genetic (OMG) au umflată o singură calitate, dar asta duce la pierderea treptată a altor calităţi. Se ştie polemica care s-a iscat atunci cănd găinile, dar şi animalele erau ingrăşate peste măsură prin modificări genetice. Astfel, vacile cu gene modificate pentru a obţine o producţie mai mare de lapte prezintă o apărare imunitară slabă, fiind necesare doze mari de antibiotice pentru tratarea lor. Scade potenţialul de reproducere a vacilor şi apar la ele boli digestive grave.

Â

EFECTE IN TIMP. Un alt mare dezavantaj al organismelor modificate genetic constă in faptul că efectele adverse nu pot fi anticipate şi nici evaluate in totalitatea lor decăt după un timp indelungat de consum, cănd răul a fost deja comis. Toate aceste ipoteze incriminate de profesorul Pavel Chirilă, recunoscutul medic naturist, pot fi verificate de viitor sau infirmate.

Â

RISCURI. Absenţa fibrelor celulozice din păinea albă dăunează organismului crescănd colesterolul rău. In păinea albă se introduc aditivi care sporesc riscurile şi amorsează reacţii adverse care aduc prejudicii in timp. Cu căt făina din care se fabrică păinea e mai albă la culoare, respectiv cu căt gradul de rafinare e mai mic, cu atăt este mai important deficitul de aminoacizi din proteinele grăului. Proteinele din făina albă au o valoare biologică redusă.

Citeşte mai multe despre:   zahărul,   painea,   pavel chirila,   sanatatea noastra,   pavel chiril

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Care e secretul unui zâmbet de VIP

Care e secretul unui zâmbet de VIP
Ai remarcat, desigur, zâmbetul vedetelor de cinema şi al starurilor muzicale. Surâsul strălucitor nu este doar apanajul oamenilor de succes. Se datorează unei inovaţii tehnologice de care poate...

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul de îndreptare a dinților cu ajutorul aparatului dentar invizibil invisalign®

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul de îndreptare a dinților cu ajutorul aparatului dentar invizibil invisalign®
Atunci când vine vorba despre a obține un zâmbet impecabil prin îndreptarea dinților, tot mai mulți pacienți sunt interesați de aparate dentare estetice, aproape insesizabile de către cei din...

Atenție părinți ! Ce trebuie să știți despre dulciuri

Atenție părinți ! Ce trebuie să știți despre dulciuri
Dulciurile pentru copii trebuie să aibă etichete care să conțină detalii despre produs în limba română, transmite Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). "Atenţionez părinţii care...

Servicii de psihoterapie, vândute cu metode pentru detergenți 

Servicii de psihoterapie, vândute cu metode pentru detergenți 
Una dintre profesiile privilegiate, în actuala criză mondială, provocată de pandemie, este cea de psiholog. După ce s-a vorbit intens despre nevoia de a apela la serviciile unor psihologi, în lockdown și după...

Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri

Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri
Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalți. Ba chiar suntem încurajați de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singu...

Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia

Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia
Constipaţia este una dintre cele mai răspândite stări inconfortabile din viaţa omului modern. Regimul alimentar cu prea multă hrană prelucrată, sedentarismul, dezordinea în programul de mers la toaletă conduc...

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Galerie Foto Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...
Serviciul de email marketing furnizat de