Într-un comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se atrage atenţia asupra a două grupuri de pacienţi recent infectaţi cu virusul H1N1, la care s-a înregistrat rezistenţă la oseltamivir (antiviral administrat în aceste cazuri).
Cele două grupuri, unul din Ţara Galilor - Marea Britanie şi celălalt din Carolina de Nord - Statele Unite, sunt formate din pacienţi dintr-un singur salon de spital, pacienţi cu sistemul imunitar prăbuşit. Se bănuieşte că a avut loc un proces de transmitere a virusului rezistent între pacienţi, în ambele focare. Ieşirea la suprafaţă a virusurilor gripale farmacorezistente în cazul unor pacienţi cu sistem imunitar grav afectat, cărora li s-a administrat tratament antiviral, nu este surprinzătoare şi a fost studiat pe gripa sezonieră. La aceşti pacienţi, înmulţirea virusurilor se poate prelungi, chiar dacă ei urmează tratament antiviral, creând un ambient în care virusurile farmacorezistente pot fi uşor selectate. Acest fenomen a fost, de asemenea, observat şi în cazul gripei pandemice cu virusul H1N1 2009. După ce aceste observaţii au fost raportate, OMS a organizat o teleconferinţă cu responsabilii şi personalul spitalelor vizate, dar şi cu alţi specialişti, epidemiologi şi virusologi, pentru a examina cele două focare. La ora actuală, preocuparea este dirijată în special în direcţia administrării celor mai eficiente tratamente în cazul pacienţilor imunodeprimaţi şi care sunt infectaţi cu virusul gripei pandemice.
Focarele epidemice
Focarul din Ţara Galilor, identificat la sfârşitul lunii octombrie, este format din opt pacienţi. Toţi au fost spitalizaţi din cauza unor probleme hematologice severe. Nu a fost înregistrat nici un deces. Trei dintre pacienţi sunt în continuare spitalizaţi pentru asistenţă medicală de specialitate.
În focarul din Statele Unite sunt patru pacienţi cu imunitatea puternic afectată, depistaţi de la jumătatea lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie. Trei dintre aceşti pacienţi au decedat, fără a se stabili cu exactitate rolul virusului H1N1 în aceste decese. La toate aceste virusuri rezistente s-a descoperit aceeaşi mutaţie H275Y. Această mutaţie indică o rezistenţă la oseltamivir, dar în continuare o sensibilitate la zanamivir, al doilea antiviral administrat în prezent.
Cele două focare epidemice sunt studiate cu mare atenţie, cu scopul de a se determina modul de transmitere a acestor virusuri rezistente în mediul spitalicesc şi de a se stabili cu certitudine dacă ele nu au fost transmise personalului medical, altor pacienţi sau altor membri ai comunităţii respective. Până acum, rezultatele nu indică această posibilitate. Trebuie precizat că la personalul medical care s-a ocupat de aceşti pacienţi nu au fost decelate probleme, ceea ce ar putea lăsa să se creadă că virusul rezistent nu se transmite cu uşurinţă în cazul persoanelor cu o stare bună de sănătate, mai ales dacă sunt respectate măsurile de luptă contra infecţiei.
Recomandări
Experţii au convenit că pacienţii cu imunitatea grav alterată reprezintă un grup extrem de vulnerabil la acest virus. Sunt pacienţi extrem de sensibili la infecţii, ce presupun tratamente dificile şi în cazul cărora virusul este mai apt de a dezvolta rezistenţă. Cum primele semne ale gripei pot fi mascate de simptome asociate cu alte boli sau cu reacţii ale tratamentelor administrate pentru acestea, experţii au convenit că medicii care îngrijesc acest tip de pacienţi trebuie să suspecteze continuu o eventuală infecţie gripală şi să observe o posibilă rezistenţă la oseltamivir. La aceşti pacienţi s-ar putea ca dozele terapeutice standard şi durata tratamentului cu oseltamivir să nu mai fie suficiente. Şi în cazul acestora ar trebui crescute dozele, iar pacienţii să fie monitorizaţi continuu în fazele acute ale bolii.
Zanamivir trebuie considerat ca fiind tratamentul indicat pacienţilor care prezintă o gripă care se prelungeşte, deşi au făcut tratament cu oseltamivir. Dacă a fost depistat un virus rezistent la oseltamivir într-un salon de spital cu pacienţi cu imunitate afectată în mod grav, medicii trebuie să ia în calcul trecerea pe tratamentul cu zanamivir. Experţii au fost categorici atunci când au recomandat medicilor, personalului medical mediu şi membrilor familiei acestor pacienţi să fie vaccinaţi contra gripei pandemice.
CAZURI DISPERSATE. OMS a primit informaţii referitoare la virusul gripei pandemice rezistent la oseltamivir în luna iulie. Trebuie spus că sunt cazuri de rezistenţă dispersate din punct de vedere geografic, sporadice, fără legătură unele cu altele. Numărul acestor evenimente s-a majorat constant. Dar ritmul s-a accelerat, în ultimul timp, în multe zone ale planetei, fenomen pus pe seama unei creşteri a administrării de antivirale. În ultima perioadă, numărul cazurilor documentate de rezistenţă a virusurilor H1N1 la oseltamivir a crescut de la 57 la 96. Aproximativ o treime dintre acestea au apărut la pacienţi taraţi imunitar de afecţiuni hematologice maligne, de chimioterapie agresivă sau de tratament post-transplant.
Citește pe Antena3.ro