x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu rinichii la control!

Cu rinichii la control!

de Magda Marincovici    |    12 Mar 2014   •   20:07
Cu rinichii la control!
În România, anual, se înregistrează o creştere între 5% şi 10% a prevalenţei tulburărilor cronice renale

Aproape două milioane de români suferă de boală cronică de rinichi, ale cărei prime simptome pot apărea abia când 90% din funcţia renală a fost pierdută, avertizează conf. dr. Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului “N. Paulescu”.

“O persoană îşi poate pierde până la 90% din funcţia renală înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară. Această afecţiune nu ţine cont de vârstă, sex, rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică şi câteodată este diagnosticată în stadii avansate. Boala cronică de rinichi presupune o degradarea progresivă şi ireversibilă a funcţiei renale, de aceea prevenirea şi diagnosticarea precoce devin obiective esenţiale. În România ne confruntăm cu o creştere a prevalenţei tulburărilor cronice de rinichi, 5-10% creştere anuală, şi cu o tendinţă de subdiagnosticare a acestora. Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni precum hipertensiune arterială, diabet zaharat sau obezitate. Medicii recomandă controlul regulat al rinichilor, mai ales dacă aveţi rude care suferă de boală cronică de rinichi sau fumători sau o vârstă înaintată”, spune conf. dr. Cristian Serafinceanu. Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea.

Potrivit specialiştilor, cel puţin un răspuns afirmativ la următoarele întrebări ar putea fi semnul unei boli cronice renale, ceea ce impune consultarea de urgenţă a medicului, pentru a stabili care e realitatea. Întrebările sunt: 1. Ai hipertensiune arterială? 2. Suferi de diabet zaharat? 3. Ai rude directe care suferă de boli renale? 4. Esti supraponderal? 5. Fumezi? 6. Ai peste 50 de ani?

La ora actuală, ştim că bolile renale sunt silenţioase, totuşi, ele pot fi detectate rapid şi, astfel, încetinită evoluţia lor prin tratamente eficiente, prin respectarea unor reguli de igienă şi a unui regim alimentar simplu.

Insuficienţa renală este una dintre bolile rinichiului care este descoperită în stadii avansate, când soluţiile terapeutice posibile sunt dializa şi transplantul. Potrivit conf. dr. Seraficeanu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale, sunt între 1,5 şi 2 milioane de români care fac dializă, aproximativ acelaşi număr de persoane suferă de boală cronică de rinichi, 150.000 au boală cronică renală cu complicaţii diabetice, iar dintre aceştia 0,1% au nevoie de dializă. La nivel global, un adult din zece suferă de o afecţiune renală, adică peste 500 milioane de persoane au o boală de rinichi. În fiecare an, din cauza întârzierii diagnosticului, milioane de persoane mor prematur din cauza insuficienţei renale cronice şi a complicaţiilor cardiovasculare asociate.

×