In primul trimestru al Programului de evaluare a stării de sănătate s-au prezentat la medicul de familie 2,5 milioane de persoane, dintre care peste 200.000 habar nu aveau că sunt bolnave.
Dintre cele 2,5 milioane de persoane, 1,5 milioane au beneficiat de analize de laborator. Aproape un sfert dintre persoanele examinate prezintă risc de diabet zaharat de tip II, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la bilanţul primelor trei luni derulate din Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Ministrul Nicolăescu a arătat, de asemenea, că 11,35% dintre persoanele care au mers la medic prezintă risc de boli cardiovasculare, 3,41% - boli cronice renale, 2%-12% - diferite tipuri de cancer. In luna iulie s-au prezentat la medicul de familie 26,13% dintre cei care au primit taloanele prin poştă. Situaţia s-a schimbat in lunile următoare, cănd proporţia persoanelor examinate a depăşit 60%. Ministrul Eugen Nicolăescu a remarcat că aproape 300.000 dintre cei examinaţi in cadrul programului sunt neasiguraţi. Primele concluzii mai indică faptul că populaţia tănără nu conştientizează necesitatea analizelor periodice şi că persoanele sub 40 de ani s-au prezentat in număr redus la medic. Â
NEAJUNSURI. Eugen Nicolăescu a atras atenţia autorităţilor locale asupra lipsei de interes şi a disfuncţionalităţilor apărute, unele judeţe transmiţănd date incomplete referitoare la riscurile de boală ale cetăţenilor evaluaţi. La capitolul neajunsuri intră şi taloanele returnate. 14,63% dintre taloane au fost returnate din cauza schimbării domiciliului unor persoane, a unor deficienţe in bazele de date avute la dispoziţie sau pentru că erau persoane decedate, care figurează incă in evidenţele Ministerului de Interne.