x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu voce tare despre bolile laringelui

Cu voce tare despre bolile laringelui

de Dr. Dana Chehne    |    19 Apr 2011   •   18:15
Cu voce tare despre bolile laringelui
Sursa foto: /Thinkstock

161840-thinkstock-stk64145cor.jpgRolul vocii de cel mai însemnat mijloc de comunicare între oameni persistă chiar în epoca mesajelor scrise, a e-mail-urilor, facebook-ului şi tweeter-ului! De aceea, vocea este o calitate esenţială, uneori chiar un dar, care ar trebui protejat sistema­tic prin măsuri simple: hidratare suficientă, renunţarea la fumat, folosirea judicioasă, fără forţări şi, mai ales, pezentarea la medicul specialist dacă se instalează o răguşeală  persistentă.

Laringele este porţiunea căilor respiratorii situată între faringe şi trahee. La nivelul laringelui se găsesc cor­zile vocale. Vocea este sunetul ob­ţinut prin vibraţia corzilor vocale la trecerea aerului prin laringe. De aceea, răguşeala, modificarea vocii sau chiar dispariţia acesteia repre­zin­tă cel mai frecvent simptom al unei maladii la acest nivel. Există mai multe afecţiuni care pot leza acest segment, începând cu simpla forţare, folosirea intensă şi nepotrivită a vocii. Laringita acută este, de obicei, cau­za­tă de o infecţie virală (o banală ră­ceală), care nu necesită antibiotice, ci doar repaus vocal, hidratare, gargară (cu apă sărată sau soluţii farmaceutice) şi umidificarea aerului (dacă e posibil, folosirea unui umidificator, dacă nu aspiraţia aburilor calzi la duş sau plasarea capului deasupra unui vas cu apă fierbinte).

În aceste situaţii, răguşeala dispare, de obicei, într-o săptămână. Uneori, răguşeala sau pierderea totală a vocii se instalează brusc, din cauza unei hemoragii la nivelul corzilor vocale, situaţie care impune prezentarea de urgenţă la medic. Laringita cronică, în care răguşeala persistă peste trei săptămâni, poate apărea în diferite circumstanţe: expunere la fum (mai ales de ţigară), la diferite substanţe chimice sau alergeni, folosirea inhalatoarelor în astmul bronşic, existenţa unei sinuzite cronice, ori, mai rar, infecţii bacteriene sau fungice. Foarte important, boala de reflux gastroesofagian, în care conţinutul acid din stomac este eliberat în esofag, producând iritaţia acestuia – care se manifestă prin arsura retrosternală şi regurgitaţie acidă, cu gust acru în gură – poate produce şi o iritaţie la nivelul laringelui, manifestată prin răguşeală cronică sau intermitentă, tuse uscată, durere în gât.

O altă cauză de răguşeală prelungită este apariţia unei formaţiuni tumorale benigne (necanceroase) la nivelul corzilor vocale, sub formă de noduli, polipi sau chisturi, care sunt inofensive şi uşor de tratat. De asemenea, se mai poate produce o paralizie sau pareză a corzilor vocale, din cauza unor infecţii, intervenţii chirurgicale la nivelul gâtului sau a toracelui ori unor tumori pe nervii laringieni, care se manifestă prin răguşeală şi respiraţie dificilă.

Motivul principal de îngrijorare în cazul unei răguşeli prelungite este însă posibilitatea existenţei unui cancer laringian, care este însă curabil dacă bolnavul se prezintă la medic din stadiile incipiente ale maladiei. Can­cerul laringian are drept principal factor de risc fumatul. Astfel, 90%-95% dintre pacienţi sunt fumători, iar fumătorii au un risc de până la 35 de ori mai mare de a se îmbolnavi. Boa­la se manifestă prin răguşeală per­sistentă, tulburări de înghiţire, du­rere persistentă în gât sau în ureche, sen­zaţia de „ceva în gât”, tulbu­ră­ri res­piratorii, spută cu pete de sân­ge, la care se adaugă semne generale (scă­de­re în greutate, inapetenţă, oboseală, paloare).

De aceea, în cazul unei răguşeli pre­lungite (peste trei-patru săp­tă­mâ­ni), este important ca bolnavul să se pre­zinte la medicul specialist ORL, care va pune diagnosticul pe baza unei laringoscopii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei