Dupa doua-trei saptamani de la revenirea din concediu sau tabere simtim o intensa stare de oboseala. Ceva nu-i in regula. Poate fi primul avertisment ca am facut hepatita virala A.
MAGDA MARINCOVICI
Apa contaminata, mainile murdare, grupurile sanitare nede-zinfectate, vesela nespalata, legume si fructe nespalate⦠practic tot ce atingem si este murdar poate fi sursa prin care sa luam virusul hepatitei A. Si mai ales in vacanta suntem foarte expusi acestui pericol, de care ne dam seama abia cand ajungem acasa.
Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", atrage atentia ca asa se explica de ce la inceputul anului scolar se semnaleaza cazuri de hepatita A. Este vorba de copii care au fost in tabere, in vacanta cu parintii si prin una din caile mentionate au dobandit virusul. Iar terminarea perioadei de incubatie coincide cu inceperea scolii, cand sunt depistate primele cazuri de hepatita A. "Scoala, ca loc de regrupare a copiilor, poate fi un loc de raspandire a hepatitei A, virusul fiind adus de un copil care intr-un fel sau altul l-a dobandit", precizeaza conf. dr. Adrian Streinu Cercel. Hepatita A este o boala virala, contagioasa, calea fecalo-orala fiind principalul mod de transmitere a virusului.
SIMPTOME. Daca majoritatea formelor de hepatita sunt asimptomatice, totusi cea de tip A se manifesta prin oboseala, sindromul de pseudogripa - febra, frisoane, dureri musculare - si tulburari digestive moderate. In unele cazuri apare colorarea usoara in galben a urinei care persista de la doua la sase saptamani. Urina este mai rara si este puternic colorata.
Examenele medicale stabilesc imediat existenta virusului tip A si elimina suspiciunea existentei unei hepatite B care se manifesta asemanator. Hepatita A fiind boala contagioasa presupune izolare imediata.
Citește pe Antena3.ro