x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum ne ferim de hepatita A

Cum ne ferim de hepatita A

13 Aug 2004   •   00:00

Dupa doua-trei saptamani de la revenirea din concediu sau tabere simtim o intensa stare de oboseala. Ceva nu-i in regula. Poate fi primul avertisment ca am facut hepatita virala A.

MAGDA MARINCOVICI

Apa contaminata, mainile murdare, grupurile sanitare nede-zinfectate, vesela nespalata, legume si fructe nespalate… practic tot ce atingem si este murdar poate fi sursa prin care sa luam virusul hepatitei A. Si mai ales in vacanta suntem foarte expusi acestui pericol, de care ne dam seama abia cand ajungem acasa.

Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", atrage atentia ca asa se explica de ce la inceputul anului scolar se semnaleaza cazuri de hepatita A. Este vorba de copii care au fost in tabere, in vacanta cu parintii si prin una din caile mentionate au dobandit virusul. Iar terminarea perioadei de incubatie coincide cu inceperea scolii, cand sunt depistate primele cazuri de hepatita A. "Scoala, ca loc de regrupare a copiilor, poate fi un loc de raspandire a hepatitei A, virusul fiind adus de un copil care intr-un fel sau altul l-a dobandit", precizeaza conf. dr. Adrian Streinu Cercel. Hepatita A este o boala virala, contagioasa, calea fecalo-orala fiind principalul mod de transmitere a virusului.

SIMPTOME. Daca majoritatea formelor de hepatita sunt asimptomatice, totusi cea de tip A se manifesta prin oboseala, sindromul de pseudogripa - febra, frisoane, dureri musculare - si tulburari digestive moderate. In unele cazuri apare colorarea usoara in galben a urinei care persista de la doua la sase saptamani. Urina este mai rara si este puternic colorata.

Examenele medicale stabilesc imediat existenta virusului tip A si elimina suspiciunea existentei unei hepatite B care se manifesta asemanator. Hepatita A fiind boala contagioasa presupune izolare imediata.

TRATAMENT. Se recomanda odihna, mai ales in perioada de icter, cand starea de oboseala este maxima. Trebuie intrerupta orice medicatie, inclusiv contraceptivele orale, iar asupra medicamentelor indispensabile trebuie sa consultati medicul. De asemenea, veti renunta complet la consumul de alcool. In schimb puteti continua sa mancati normal, regimurile alimentare dovedindu-se a fi inutile. Se recomanda consultarea medicului din trei in trei saptamani, mai ales in perioada imediata pentru a verifica daca totul e in ordine.

CUM EVITAM HEPATITA A. Cea mai eficienta metoda de protejare impotriva virusului hepatitei A este vaccinarea. Ea este cu atat mai utila in cazul persoanelor care pleaca in concediu in zone geografice cu probleme. Vaccinarea se recomanda personalului hotelier, din reteaua de cantine si restaurante, personalului medical etc. Vaccinarea copiilor se face doar cu recomandarea medicului. Pentru a diminua pericolul, esentiale sunt masurile de igiena: dezinfectarea grupurilor sanitare; spalarea corecta pe maini inainte si dupa folosirea WC-ului; sa nu beti decat apa potabila si sa nu mancati decat dupa spalarea mainilor si dupa ce v-ati asigurat ca totul, de la vesela la alimente, a fost bine spalat.

AVERTISMENT

Concediul intr-o tara din regiunile tropicale si subtropicale din Africa, Orientul Extrem sau Mijlociu, America Centrala sau de Sud presupune respectarea riguroasa a masurilor de igiena. De asemenea este recomandata vaccinarea, evitarea contactelor sexuale intamplatoare si neprotejate. In aceste zone, si nu numai, o cale de contaminare cu virusul hepatitei A o reprezinta scoicile, stridiile, apa contaminata. La revenirea in tara este indicata consultarea medicului si efectuarea unor examene medicale pentru depistarea la timp a oricarei prezente nedorite.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hepatita