x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum ne luam nasul la purtare

Cum ne luam nasul la purtare

12 Mar 2004   •   00:00

Nasul este un "aparat" fascinant. Nu numai performant, dar si cu mai multe functii.

Principala functie este sa asigure respiratia. Nasul incalzeste aerul, il purifica, dar il si umidifica. In privinta cresterii temperaturii aerului pentru a ajunge la temperatura corpului se constata ca nasul este un uluitor schimbator de caldura. Cand in Siberia, de exemplu, este afara un ger de minus 35 de grade, omul respira acest aer, dar la finele nasului el este incalzit la plus 37 de grade, temperatura corpului. Pe distanta a 8-10 centimetri, cat inseamna lungimea nasului, acest foarte eficient schimbator de caldura incalzeste cu circa 70 de grade suvoiul de aer.

Seful de lucrari Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria", explica functionarea nasului si bolile tot mai diverse ale nasului, inmultite si datorita poluarii. Chirurgul ORL-ist spune ca exista un cornet nazal, care se umple cu sange in functie de temperatura de afara. Daca e frig si nasul trebuie sa incalzeasca substantial fluxul respiratiei, in cornetul nazal se constituie adevarate lacuri cu sange, care realizeaza eficientul transfer de caldura.

Iata cum explica doctorul CodrutSarafoleanu misia de purificare indeplinita de nas. Parul din nas este pe post de macrofiltru, el opreste impuritatile mari. Microfiltrarea este indeplinita de mucus, iar acele mici picioruse, cilii din nas, se misca intr-o singura directie ca lanul batut de vant. Cilii imping miniimpuritatile spre rinofaringe si ele sunt inghitite, apoi mucusul se reinnoieste si continua purificarea. Sa nu uitam insa ca secretiile din nas umezesc si aerul in functie de cavitatea mare de mucozitate, unii copii sunt catalogati ca muciosi, alti oameni isi sufla prea des nasul. Cand mecanismele prezentate mai sus sunt perturbatoare, apar secretiile in exces si stai mult cu batista la nas. Daca se perturba si flora microbiana, din nas, secretiile se infecteaza si apar bolile.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă