Neplăcuta senzaţie de arsură cu care se confruntă persoanele în perioada Sărbătorilor poate fi îndepărtată dacă:
● se evită anumite alimente
● se limitează fumatul
● se aleg anumite poziţii pentru somn. Senzaţia de arsură simţită se produce deoarece cantitatea mare de mâncare "lărgeşte" stomacul, fapt ce permite acidului gastric să ajungă în esofag.
Petrecerile sau mesele de sărbătoare sunt ocazii în care poate apărea acest simptom. Dr Jennifer Ashton, citată de CBS News, afirmă că: "În afara cantităţii mari de mâncare, alimentele grase, băuturile alcoolice sau carbogazoase pot provoca arsuri. Alţi factori declanşatori de arsuri pot fi cofeina şi ciocolata".
Trebuie evitate, de asemenea, mâncărurile condimentate. Sosul de tomate şi citricele pot afecta şi ele esofagul. Fumătorii trebuie să ştie că, din cauza acestui viciu, secreţia de salivă, care acţionează ca un tampon, este încetinită. Pentru a preveni aceste simptome, specialistul face următoarele recomandări: "Înainte de culcare, puneţi ceva sub pernă, pentru a avea capul ridicat cu aproximativ 15 centimetri; nu mâncaţi cu două-trei ore înainte de culcare, în caz contrar, acidul va rămâne în stomac şi nu va ajunge în esofag".
Dacă arsurile la stomac persistă, ele pot provoca boli grave, chiar cancer esofagian. În acest caz, vizita la medic este obligatorie.