x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum prevenim arsurile la stomac

Cum prevenim arsurile la stomac

de Magda Colgiu    |    27 Dec 2010   •   20:41

Neplăcuta senzaţie de arsură cu care se confruntă persoanele în perioada Sărbătorilor poate fi îndepărtată dacă:
● se evită anumite alimente
● se limitează fumatul
● se aleg anumite poziţii pentru somn. Senzaţia de arsură simţită se produce deoarece cantitatea mare de mâncare "lărgeşte" sto­macul, fapt ce permite acidului gastric să ajungă în esofag.

Petrecerile sau mesele de săr­bă­toare sunt ocazii în care poate apă­rea acest simptom. Dr Jennifer Ashton, citată de CBS News, afir­mă că: "În afara can­ti­tăţii mari de mâncare, alimentele grase, bă­u­tu­­rile alcoolice sau carbogazoase pot provoca arsuri. Alţi factori de­clanşatori de arsuri pot fi cofeina şi ciocolata".

Trebuie evi­tate, de asemenea, mâncărurile condimentate. Sosul de tomate şi citricele pot afecta şi ele esofagul. Fumătorii trebuie să ştie că, din ca­uza acestui viciu, secreţia de sa­li­vă, care acţionează ca un tampon, este încetinită. Pentru a preveni aceste simptome, specialistul face următoarele recomandări: "Înainte de culcare, puneţi ceva sub pernă, pentru a avea capul ri­di­cat cu aproximativ 15 centi­me­tri; nu mâncaţi cu două-trei ore înainte de culcare, în caz contrar, acidul va rămâne în stomac şi nu va ajunge în esofag".

Dacă arsurile la stomac persistă, ele pot provoca boli grave, chiar cancer esofagian. În acest caz, vizita la medic este obligatorie.

×