x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum să refuzi copiii fără să spui NU

Cum să refuzi copiii fără să spui NU

29 Iul 2010   •   00:00

Oare poţi să-ţi refuzi copiii fără să le spui "Nu"? Toţi părinţii se lovesc mai devreme sau mai târziu de încăpăţânare şi refuz din partea propriului copil. Şi fiecare găseşte răspunsuri şi soluţii proprii care să-l facă pe cel mic mai cooperant şi mai ascultător. În ce măsură reuşeşti să-ţi educi micuţul depinde numai de consecvenţa ta şi de priceperea de a găsi cât mai multe alternative inteligente la cuvântul "Nu".

Copilul tău poate auzi cuvântul "Nu" de sute de ori pe zi. Psihologii sunt de părere că, interzicându-i celui mic foarte multe lucruri, îi poţi anula inţitiativa, întârziindu-i dezvoltarea personalităţii sau făcând din el un adult anxios şi timid. În plus, dacă încerci să-l sperii de prea multe ori pentru a-l împiedica să facă anumite lucuri, s-ar putea să-ţi pierzi credibilitatea în faţa lui. În funcţie de temperamentul copilului, cuvântul "Nu" poate stârni reacţii diferite. Dacă unii se enervează şi încep să ţipe, alţii pur şi simplu ignoră acest cuvânt pe care îl aud prea des.

Atenţie! Începând de la vârsta de 2-3 ani, copilul descoperă că are voinţă proprie şi poate să se opună atunci când i se cer lucruri. De multe ori, atunci când i se interzice ceva, va face exact opusul tocmai pentru a arăta că nu este obligat să se supună de fiecare dată.

Este nevoie de echilibru şi răbdare pentru a găsi metoda optimă de a-ţi calma copilul atunci când are o "criză de personalitate". Nu tebuie nici să cedezi oricărei rugaminţi absurde, dar nici să-i induci celui mic spaima spunându-i mereu "Nu". Încearcă să formulezi în aşa fel interdicţia încât să sune a confirmare, chiar dacă de multe ori comportamentul copilului este inacceptabil; de exemplu, când cel mic ţipă într-un magazin pentru că vrea o anumită jucărie (deşi mai are acasă una identică), îi poţi spune că-i vei lua mai târziu jucăria, însă acum trebuie să faceţi alte cumpărături.
Citeşte mai multe soluţii pentru a-i spune un "nu" mai dulce copilului tău pe site-ul www.copilul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă