x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum salvaţi victima de la inec

Cum salvaţi victima de la inec

de Oana Antonescu    |    23 Iun 2007   •   00:00
Cum salvaţi victima de la inec

O resuscitare eficientă poate salva victima unui inec. Dar dacă salvatorul nu este un bun inotător şi nici nu are noţiuni minime de prim ajutor, el poate face mai mult rău decăt bine.

O resuscitare eficientă poate salva victima unui inec. Dar dacă salvatorul nu este un bun inotător şi nici nu are noţiuni minime de prim ajutor, el poate face mai mult rău decăt bine. "O văslă, o frănghie, un obiect plutitor sunt de mare ajutor in asemenea situaţii, insă dacă salvatorul nu le are la indemănă va trebui să inoate pănă la victimă. El trebuie să ţină cont că victima este in stare de panică din cauza hipoxiei şi stresului, iar scoaterea din apă poate fi dificilă", semnalează dr. Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.


RESUSCITAREA. Dacă victima inecului a intrat in stop cardiorespirator, salvatorul trebuie să inceapă de urgenţă resuscitarea, dar nu inainte de a inspecta căile aeriene superioare. Alimentele, protezele dentare sau orice alt corp străin care obstrucţionează căile respiratorii trebuie indepărtate manual. "Salvatorul va efectua 30 de compresii toracice, urmate de două manevre de respiraţie gură la gură. După un minut de resuscitare, va solicita serviciul medical de urgenţă printr-un apel la 112 şi va continua apoi manevrele de prim ajutor", explică dr. Ovidiu Cismaru.

Vara se intămplă frecvent ca inecul să fie asociat cu traumatisme cranio-cerebrale şi de coloană cervicală, care survin prin practicarea unor sporturi acvatice: schi nautic, skijet, sărituri in apă. In aceste situaţii, este nevoie de doi salvatori. Unul dintre ei va inota pe spate, ţinănd victima pe piept, iar cel de-al doilea va susţine capul şi gătul victimei. Ea trebuie scoasă din apă pe o targă rigidă, astfel incăt să nu se agraveze eventualele leziuni ale coloanei cervicale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă