Inceperea scolii se apropie cu pasi repezi. Pentru boboci, clasa I este un moment deosebit, pe care unii il depasesc mai greu. De aceea, parintii trebuie sa stie ce probleme pot avea copiii si cum se rezolva acestea.
STELUTA INDREI
Parintii au un rol esential in sustinerea "bobocilor" care incep primul an de scoala, adesea foarte dificil pentru anumiti copii. In clasa I, copiii de 6-7 ani vor dobandi un volum impresionant de cunostinte, iar la scoala li se va parea ca orele nu se mai sfarsesc pentru a ajunge mai repede la joaca. In plus, apar si primele reguli de igiena, respectarea punctualitatii, stabilirea relatiilor dintre colegi, deprinderile de autoservire (imbracare, luarea mesei) etc. Copiii de clasa I trebuie sa aiba capacitatea de a respecta interdictia, de a se stapani si de a-si amana dorintele, iar parintii trebuie sa-i laude cand reusesc toate acestea, afirma dr. Mihaela Poppa, medic primar neuropsihiatrie infantila la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
GRADINITA. Prima etapa catre scolarizare este gradinita. Aceasta are un rol fundamental in reusita scolara a copiilor. La gradinita incepe sa se dezvolte personalitatea copiilor. Potrivit medicului Mihaela Poppa "este obligatoriu pentru copii sa mearga la gradinita. Aceasta ofera cele mai bune conditii de dezvoltare a copilului de clasa I, fiind prima sa experienta sociala. Copiii care raman in grija bunicilor sunt hiperprotejati si devin instabili". La gradinita copiii se pot confrunta cu modele pozitive si negative, vor invata sa discearna ce e bine si rau, isi vor forma deprinderile de a respecta un program, se va dezvolta spiritul de competivitate etc.
SCOALA. Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta copiii o data cu inceperea scolii sunt hiperactivitatea, insotita de dificultati de concentrare a atentiei si dislalia (pronuntarea incorecta a unor sunete).
In general, parintii aduc copiii la medic in ultimul moment, adica exact la inceperea anului scolar. De multe ori invatatorii sunt cei care atentioneaza parintii sa consulte un specialist. Este important ca acestia sa se adreseze in primul rand medicului neuropsihiatru, care recomanda tratament neuropsihiatric si terapie logopedica si psihologica. "Unii copii cu retard in dezvoltarea vorbirii (dislalici), care au inceput terapia la 3-4 ani au reusit sa recupereze integral deficientele", spune dr. Mihaela Poppa.
Citește pe Antena3.ro
ATENTIE
Scoala reprezinta numeroase constrangeri pentru copilul dumneavoastra. Temele pentru acasa si celelalte obligatii vor fi surse de stres. De aceea trebuie sa il indrumati pas cu pas, sa dati dovada de rabdare si dragoste, dar si de fermitate atunci cand este cazul. Nu trebuie neglijate controalele medicale pentru verificarea vederii si a auzului, care sunt esentiale in primul an de scoala, cand copilul invata sa scrie si sa citeasca. De asemenea, este foarte important sa va adresati specialistilor pentru a rezolva eventualele probleme de vorbire ale copilului.