In perioada verii creste riscul imbolnavirii prin toxiinfectii alimentare. Acestea pot fi evitate prin respectarea regulilor de igiena a alimentatiei.
STELUTA INDREI
Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei respectarea urmatoarelor reguli:
Evitati prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, daca nu puteti asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate;
Asigurati refrigerarea alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de doua-trei ore de la preparare;
Sugarii trebuie sa consume alimentele imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
Preparati alimentele la temperaturi corespunzatoare;
Evitati contactul intre alimentele nepreparate si cele preparate;
Spalati-va de mai multe ori pe maini, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa;
Mentineti curatenia tuturor suprafetelor din bucatarie;
Persoanele care prezinta vreo leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mainilor/degetelor trebuie sa evite prepararea alimentelor; daca acest lucru nu este posibil, aplicati un pansament steril care sa izoleze complet leziunea/infectia de exterior;
Spalati cu atentie fructele, zarzavaturile si verdeturile inainte de consumarea lor;
Evitati orice contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau animale;
Folositi doar sursele de apa potabila pentru preparea alimentelor si consumul uman - o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
Obligatoriu fierbeti apa daca aveti suspiciuni asupra calitatii surselor de procurare a acesteia;
Fierbeti laptele, daca acesta nu este pasteurizat.