x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum scapam de toxiinfectiile alimentare

Cum scapam de toxiinfectiile alimentare

29 Iun 2004   •   00:00

In perioada verii creste riscul imbolnavirii prin toxiinfectii alimentare. Acestea pot fi evitate prin respectarea regulilor de igiena a alimentatiei.

STELUTA INDREI

Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei respectarea urmatoarelor reguli:
  • Evitati prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, daca nu puteti asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate;
  • Asigurati refrigerarea alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de doua-trei ore de la preparare;
  • Sugarii trebuie sa consume alimentele imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
  • Preparati alimentele la temperaturi corespunzatoare;
  • Evitati contactul intre alimentele nepreparate si cele preparate;
  • Spalati-va de mai multe ori pe maini, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa;
  • Mentineti curatenia tuturor suprafetelor din bucatarie;
  • Persoanele care prezinta vreo leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mainilor/degetelor trebuie sa evite prepararea alimentelor; daca acest lucru nu este posibil, aplicati un pansament steril care sa izoleze complet leziunea/infectia de exterior;
  • Spalati cu atentie fructele, zarzavaturile si verdeturile inainte de consumarea lor;
  • Evitati orice contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau animale;
  • Folositi doar sursele de apa potabila pentru preparea alimentelor si consumul uman - o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
  • Obligatoriu fierbeti apa daca aveti suspiciuni asupra calitatii surselor de procurare a acesteia;
  • Fierbeti laptele, daca acesta nu este pasteurizat.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alimentelor