x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum te impaci cu hipertensiunea?

Cum te impaci cu hipertensiunea?

27 Noi 2007   •   00:00

Dacă la un control de rutină descoperi că suferi de hipertensiune arterială, nu trebuie să te sperii. Intr-adevăr, un astfel de diagnostic iţi schimbă stilul de viaţă, insă nici una dintre recomandările medicului făcute persoanelor hipertensive nu este greu de respectat.

Dacă la un control de rutină descoperi că suferi de hipertensiune arterială, nu trebuie să te sperii. Intr-adevăr, un astfel de diagnostic iţi schimbă stilul de viaţă, insă nici una dintre recomandările medicului făcute persoanelor hipertensive nu este greu de respectat.

O persoană cu tensiunea arterială mărită trebuie să incerce să slăbească dacă este supraponderală. Iar in cazul in care greutatea se incadrează in limitele normale este recomandat să nu se ingraşe. In ceea ce priveşte dieta pacientului cu hipertensiune, aceasta nu suferă modificări majore. In primul rănd, hipertensivul trebuie să reducă sarea din alimentaţie, să mănănce mai puţine grăsimi, dar mai multe legume şi fructe. Dacă medicaţia pacientului include şi medicamente diuretice, este indicat ca hipertensivul să adauge in dietă alimente bogate in potasiu (banane, roşii) sau să ia suplimente de potasiu.

Deşi se ştie că vinul, mai ales cel roşu, prelungeşte viaţa, hipertensivilor li se recomandă să consume căt mai puţin alcool. O indicaţie esenţială pentru persoanele cu hipertensiune arterială este renunţarea definitivă la ţigară. "Duşmanul numărul unu al inimii este ţigara. Dacă in familia fumătorului au existat şi rude apropiate care au suferit de boli de inimă, riscul unui infarct este foarte mare", atrage atenţia prof. dr Maria Dorobanţu, şefa Departamentului de Medicină Internă şi Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.

Medicamente

Pacientului i se prescrie o listă de medicamente, in funcţie de gravitatea bolii şi de afecţiunile asociate hipertensiunii. "Este foarte importantă respectarea indicaţiilor medicului cu privire la tipul şi dozele de medicamente. Hipertensivul trebuie să işi facă un obicei din a lua medicamentele zilnic, dimineaţa şi seara, după recomandarea specialistului. Există o tendinţă a pacienţilor cu hipertensiune de a reduce medicaţia sau chiar de a renunţa la pastile in momentul in care tensiunea atinge limitele normale. Este greşit, deoarece scăderea tensiunii sub influenţa medicamentelor nu inseamnă vindecarea afecţiunii. Efectul de reducere a tensiunii arteriale produs de medicamente durează intre 24 şi 48 de ore", explică specialistul nostru.

MIŞCARE. Sedentarismul este unul dintre duşmanii hipertensivilor. De aceea, persoanelor cu tensiunea arterială peste limita normală li se recomandă activitate fizică susţinută. Chiar dacă pacienţii cu hipertensiune nu işi permit să meargă la o sală de sport, unde pot efectua exerciţii destinate sistemului cardiovascular (bicicletă, bandă, stepper), ei trebuie să facă mişcare. Prof. dr Maria Dorobanţu spune că este suficient ca hipertensivul să meargă pe jos doi kilometri zilni

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra