x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cuprul apara articulatiile

Cuprul apara articulatiile

06 Oct 2004   •   00:00

Cuprul joaca un rol esential pentru articulatiile noastre si nu numai. Acest oligoelement intervine aproape in tot organismul, pentru ca este indispensabil in numeroase reactii chimice.

STELUTA INDREI

Printre diversele functii se remarca rolurile in concentrarea atentiei, in memorie, buna dispozitie, somn… De asemenea, este important in formarea colagenului, necesar pentru supletea pielii si buna functionare a articulatiilor. Cuprul ar putea chiar sa rezolve unele probleme de artroza.

In general, oligoelementele sunt aliatii sportivilor, indiferent de performantele lor. Numeroase probleme precum oboseala cronica si fracturile de stres pot fi cauzate de carentele in oligoelemente. Dintre ele, cuprul este cel care protejeaza articulatiile, oasele, muschii, tendoanele. Problema este ca acest oligoelement se elimina in mari cantitati prin transpiratie. De aceea sportivii si cei care practica o activitate sportiva trebuie sa aiba o alimentatie corespunzatoare sau chiar sa ia suplimente ce contin cupru, daca este necesar.

ARTROZA. Cuprul actioneaza direct in cazurile de artroza, boala care se caracterizeaza prin distrugerea si inflamarea cronica a articulatiilor. Cuprul atenueaza procesul inflamator si favorizeaza repararea cartilagiilor. Medicamentele pe baza de cupru reduc durerea cu 30% in prima luna de tratament, iar dupa patru luni, durerea scade cu 50%. In plus, cuprul prezinta avantajul de a fi bine tolerat de stomac, ceea ce nu se poate spune despre antiinflamatoarele foarte des utilizate contra artrozei.

ALIMENTATIE. Cartofii, orezul, painea, pastele fainoase, fasolea uscata, lintea si ficatul sunt principalele surse de cupru. Si vinul rosu va poate ajuta sa va refaceti rezervele de cupru, dar trebuie consumat cu moderatie. Apa minerala poate avea un aport deloc neglijabil de cupru. Un adult are nevoie de 1,5-2 mg de cupru. Atentie insa la excese! Mai mult de 35 de grame de cupru pe zi pot duce la probleme hepatice. In orice caz, cereti sfatul medicului daca doriti sa luati suplimente de cupru.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cupru cuprul