x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De 10 ani, model de consecvenţă

De 10 ani, model de consecvenţă

de Magda Marincovici    |    26 Iun 2009   •   00:00
De 10 ani, model de consecvenţă
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Centrul de Diagnostic şi Tratament "Dr Victor Babeş" (CDTVB) este prima clinică privată în care funcţionează un Departament de Cercetare Medicală şi Cooperare Internaţională. La împlinirea unui deceniu de la inaugurare, prof. dr Petru Calistru, medic primar boli infecţioase, preşedintele Fundaţiei "Dr Victor Babeş", spune că CDTVB este un model de consecvenţă faţă de pacienţi.



Jurnalul Naţional: În urmă cu zece ani, la inaugurare, spuneaţi că ideea acestui centru s-a născut din necesitatea de a veni în întâmpinarea pacientului. V-aţi ţinut această promisiune?

Prof. dr Petru Calistru: Am curajul să sper că m-am ţinut de cuvânt. CDTVB este la ora actuală o unitate medicală corect şi bine structurată, cu activitate medicală integrată, normală cu o reprezentare piramidală: la bază, asistenţa medicală primară largă, respectiv medicina de familie, urmează asistenţa medicală secundară - cu ambulatoriul de specialitate, apoi se plasează asistenţa medicală terţiară (spitalicească) şi recuperarea medicală. Iar în vârful acestei piramide tronează Măria Sa cercetarea ştiinţifică. Cred că de zece ani CDTVB este un exemplu de consecvenţă faţă de pacienţi.

De fapt, ce se întâmplă în Departamentul de cercetare al CDTVB?

Remarc faptul că CDTVB este o clinică privată cu un Departament de Cercetare Medicală şi Cooperare Internaţională care a derulat cinci programe locale, 19 naţionale, finanţate prin competiţie cu Ministerul Educaţiei, şi patru programe internaţionale, cu finanţare UE. În două dintre ele, CDTVB este singurul reprezentant al României.

Şi care au fost beneficiile activităţii de cercetare pentru pacient şi pentru CDTVB?


Specialiştii, oameni tineri, participanţi la aceste programe de cercetare, au înţeles că, în afară de a fi mecanici de oameni, este nevoie să fie şi cercetători. Activitatea de cercetare ne-a ajutat la achiziţionarea de echipament medical, evident şi în beneficiul pacienţilor, prin diagnostic corect, rapid şi tratamente eficiente.

Ofertă europeană

Care este oferta acestui centru?

Oferim oricărei persoane, indiferent de vârstă şi ocupaţie, examene clinice generale şi de specialitate, investigaţii de laborator generale şi specifice în scopul: prevenirii afecţiunilor, promovării sănătăţii, stabilirii diagnosticului etiologic, stabilirii atitudinii terapeutice adecvate. Avem 30 de specialităţi medicale în ambulatoriul de specialitate, o secţie medicală cu 20 de paturi, o secţie de cardiologie cu 10 paturi, o secţie de chirurgie cu 40 de paturi, un bloc operator cu 4 săli de operaţie. Iar ca dotare avem tot ce este necesar pentru un diagnostic corect şi rapid: de la ecografie 3 D, CT, RMN la Angiograf - laborator de analize hematologice, biochimice, serologice, imunologice, virusologice etc.

Ce a însemnat plata actului medical în integralitatea lui?

Serviciile medicale cu plată directă sau sub formă de abonamente reprezintă soluţia optimă. Numai relaţia directă dintre pacient şi medic responsabilizează ambii parteneri. Pe de o parte, pacientul, ştiind că plăteşte, nu va abuza de serviciile medicale, iar, pe de altă parte, medicul va soluţiona optim problemele pacientului, ştiind că acesta, dacă nu este mulţumit, poate fi pierdut şi, o dată cu el, şi alţi potenţiali pacienţi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicală