x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De când omul, şi TBC-ul

De când omul, şi TBC-ul

de Steluta Indrei    |    26 Oct 2008   •   00:00
De când omul, şi TBC-ul

ŞOC  •  OSEMINTE DE 9.000 DE ANI INFECTATE CU BACILUL KOCH
Omul şi tuberculoza au o lungă istorie comună. Urme ale bacilului Koch au fost identificate pe două schelete umane datând de 9.000 de ani, informează publicaţia PLoS One.



O echipă de cercetători a descoperit în Israel, aproape de Haifa, rămăşiţele a două femei, mamă şi fiică, infectate cu bacilul tuberculozei. Acestea au trăit în urmă cu 9.000 de ani într-un sat tipic pentru epoca neolitică. În această perioadă s-au format primele comunităţi, ceea ce i-a determinat pe cercetători să afirme că tuberculoza a început să se răspândească o dată cu apariţia primelor grupuri de oameni. Totodată, descoperirea demonstrează modul în care a evoluat tuberculoza de-a lungul timpului, iar cercetătorii speră ca acest lucru să îi ajute la înţelegerea modului în care bacilul Koch se va schimba în viitor. "În felul acesta vom reuşi să obţinem noi tratamente mai eficiente contra tuberculozei", a afirmat Mark Spigelman de la University College din Londra.

Plămâni.
Descoperirea scheletelor infectate cu tuberculoză în urmă cu 9.000 de ani confirmă că tuberculoza este o boală preistorică mult mai veche decât se credea. Potrivit studiilor precedente, cele mai vechi urme de tuberculoză s-au găsit în plămânii unor mumii egiptene de acum 3.000 de ani.

Analiza genetică a osemintelor descoperite în Israel a identificat suşa umană a bacilului care provoacă tuberculoza. Potrivit profesorului Helen Donoghue, unul dintre cercetătorii care au studiat osemintele, această suşă prezintă o modificare a ADN-ului, care s-a păstrat până în prezent. "Suntem siguri că este o suşă umană asemănătoare celor care produc şi în prezent îmbolnăviri de tuberculoză, pentru că prezintă o modificare genetică specifică", a explicat Helen Donoghue.

De la cura de aer la antibiotice

Tuberculoza este o boală infecţioasă care atacă plămânii a peste 9 milioane de oameni anual şi ucide 2 milioane. Bacilul care provoacă boala este Micobacterium tuberculosis, descoperit în 1882 de medicul german Robert Koch (bacilul îi poartă numele). Ftizia, cum era numită la început tuberculoza, ducea de cele mai multe ori la moarte. Până la descoperirea antibioticelor, lupta cu boala "se trata" cu odihnă, hrană de calitate, cură de aer la munte. Mai târziu, medicii abordau ftizia cu tehnici chirurgicale mutilante, care se soldau deseori cu decese. Descoperirea medicamentelor antituberculoase a schimbat radical terapia tuberculozei, devenind o boală infecţioasă vindecabilă. În prezent, cazurile de tuberculoză rezistentă la medicamente păstrează încă imaginea de boală redutabilă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă