Se nedumiresc oamenii fara pricepere in medicina: cum ciroza, o boala de ficat, ajunge sa umfle venele esofagului, existand pericolul ca aceste varice esofagiene sa se rupa si hemoragia sa-l omoare pe bolnav? Si o alta nelamurire a nespecialistului: de ce apare lichidul in burta bolnavului de ciroza in faza decompensata, ce se intampla cu ficatul, care e de vina pentru aceasta ascita? Explica profesorul Alexandru Oproiu, seful sectiei de gastroenterologie de la Spitalul "Agripa Ionescu".
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Ciroza survine in urma unor hepatite cronice, generate fie de hepatite virale, fie de alcoolism, fie de unele hepatite autoimune, fie de excesul de medicamente care conduce la asa-zisele ciroze medicamentoase. O cauza de ciroza este si steatoza hepatica non-alcoolica, adica ficatul gras, nu din motive alcoolice. In ficat se produce o inflamatie si, in paralel, se instaleaza si fibroza, un fel de cicatrice a inflamatiei.
Ei bine, fibroza opreste trecerea sangelui prin ficat, asa ca in vena ce-l aduce, vena porta se creeaza o tensiune marita. Sangele e obligat sa caute trasee paralel, asa ajunge o parte din sange sa circule prin venele esofagului, de asemenea prin vasele stomacului. Trece sange si prin vena splenica, acesta este motivul pentru care ciroza provoaca inflamarea splinei. Faza de mare risc in ciroze inseamna hemoragia in zona varicelor esofagiene sparte. Trebuie urgent oprita sangerarea prin sclerozarea acestor varice sau prin alte metode endoscopice. Cand parcurge ficatul, sangele aduce cu el substante toxice pentru a fi neutralizate. Daca sangele este impiedicat de fibroza sa mai circule prin ficat, aceste toxine ataca organismul, intre unele efecte rele se numara si agresiunea acestor toxine asupra celulei sistemului nervos, asa numita encefalopatie hepatica.Citește pe Antena3.ro