x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce fumează tinerii

De ce fumează tinerii

de Steluta Indrei    |    06 Apr 2008   •   00:00
De ce fumează tinerii
Sursa foto: Fred Dufour/

Mulţi adolescenţi au impresia că fumatul îi ajută să slăbească. Total greşit. Nu face decât să le pună sănătatea în pericol.

Mulţi adolescenţi au impresia că fumatul îi ajută să slăbească. Total greşit. Nu face decât să le pună sănătatea în pericol.

 

Adolescenţii fumează din motive trăsnite: ca să nu fie mai prejos decât restul găştii, ca să pară maturi, ca să slă­beas­că. Pentru a demonstra că fuma­tul este nociv pentru sănătatea tinerilor, o echipă de medici canadieni şi-au îndreptat atenţia către ultimul motiv. Se ştie că adoles­cen­ţii au nevoie de ceva concret pen­tru a fi convinşi să renunţe la obiceiurile riscante. Medicii sunt de părere că a-i spune unui tâ­năr să nu mai fumeze pentru că nu este deloc interesant cu ţigara în gură şi în plus îşi pune să­nă­ta­tea în pericol este egal cu zero. De aceea au realizat un studiu în care le demonstrează ado­les­cen­ţi­lor că fumatul nu îi ajută să slăbească.

Publicat în Annals of Epide­mi­ology, studiul se bazează pe in­formaţii provenite de la 1.293 de adolescenţi – băieţi şi fete – cu vârste între 12 şi 17 ani. Ei au fost examinaţi de medici o dată la trei luni, timp de cinci ani. Autorii stu­diului au analizat datele pri­vind greutatea, înălţimea, activi­ta­tea fizică, alimentaţia şi obiceiurile riscante ale tinerilor. “Am constatat că majoritatea tineri­lor sunt preocupaţi de aspectul lor fizic şi de greutate. De asemenea majoritatea adolescenţilor, în special fete, cred că fumatul taie pofta de mâncare. Ceea ce este o mare greşeală. Rezultatele noastre arată că tinerii fumători nu sunt mai slabi decât cei ne­fu­mă­tori, ci dimpotrivă. În plus, fu­mă­torii sunt mai mici de înălţime decât cei care nu s-au apucat de fumat. Asta pentru că fumatul in­flu­en­ţează nivelul hormonului de creştere. Nenorocirea este că tinerii se apucă de fumat tocmai când sunt în perioada de creştere. Fetele care îşi doresc să fie înalte şi suple şi băieţii care visează să ajungă cât Michael Jordan ar face bine să se gândească de două ori înainte de a pune ţigara în gură”, a declarat dr Jennifer O’Loughlin, coordonatorul studiului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă